Имаме пълно съдействие на китайските власти. Дано разрешат полет с хеликоптер, нещо което за първи път ще направят от Катманду. Това каза в ефира на bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.
"Днес изпратихме още трима спасители, за да има повече хора и да се тръгне в различни посоки. 24/7 имаме връзка с тях", добави тя.

"Все още няма окончателно разрешение за полета, защото на няколко пъти сменят фирмите. За едни фирми се оказва, че
нямат застраховки, за други пък се оказва, че пилотите нямат разрешително. Вятърът все още не е достатъчно слаб, в последните дни ветровете наистина са ураганни. На техниката не й е лесно да лети, да не кажа невъзможно. За днес прогнозите са по-позитивни, стискаме палци", заяви министърът.

Относно това, че жената на Боян е отворила дарителска сметка за спасителната акция на Боян, тя пише: "До момента не става въпрос за пари. Както казах, други са проблемите. Иначе Радослава е права, повечето фирми го правят с цел печалба".

Захариева коментира и случая с тежкоболната Теодора, която пристигна от Бразилия: "Мисля, че направихме всичко, което трябваше и Теодора вече е в България близо до семейството си. Сигурна съм, че ще получи адекватно лечение. Призовавам хората
да са внимателни и да не се доверяват на хора, използващи човешката мъка по ужасен начин".