Мистериозно убийство води към бежанския център в „Овча купел” в София. Полицията обаче не си давала много зор да го разнищи, а прокуратурата директно прекратява разследването, съобщава „Уикенд”. Трупът на Мариян Спасов стои непогребан половин година в моргата.
Близките му са убедени, че той е убит от обитатели на бежанския лагер в „Овча купел”, но за да не се създава напрежение, тази версия въобще не се споменава, а разследването е претупано на бърза ръка.
 

40-годишният мъж напуска дома си на 12 юни. Той излиза от апартамента си в „Овча купел” следобед. Ден по-късно е обявен за издирване.
 
Дни по-късно идва черната вест. На 29 юни трупът му е открит много близо до бежанския център. Мъртвото тяло е разсъблечено и лежи в поза „жаба”. Дрехите са изпрани и оставени до него. Няма обяснение нито кой е почистил дрехите му, нито защо са запазени, а не изгорени, след като явно е трябвало да се скрият следи.
 
Не е ясно и къде точно е намерил смъртта си Мариян Спасов. Според близките му, трупът е изхвърлен край оградата, но животът му е отнет на друго място.
 
Според експертизата, в главата си Мариян имал хематом, причинил оток на мозъка, който довел до фаталния край. Версията е, че хематомът е получен при падане. Мъртвият, обаче, е и с избити предни долни зъби. Близките му уточняват, че приживе не е имал дори кариес. Те са убедени, че получил силен удар в лицето, заради който не само е загубил зъбите си, но и е паднал фатално.
 
Прокуратурата набързо приела, че Спасов се е напил и сам се е катурнал край оградата на бежанския център. Изкарват го алкохолик, който починал, понеже бил болен от цироза. Само месец преди да намери смъртта си, Мариян Спасов си прави медицински изследвания. В тях няма данни за чернодробно заболяване.
 
Няма съмнение, че убийството е битово, но няма яснота кой го е извършил. Предполага се, че прокуратурата и полицията не действат активно, защото не искат да се създава напрежение около бежанския център.
 

Дори не е иззет мобилният телефон на мъртвия, за да се проследи какви са последните му обаждания и контакти. Съпругата му и сестра му, с които живее под един покрив, също не са разпитани. Не е иззет от трупа и биологичен материал, който може да даде насока за разплитане на престъплението. Опитни юристи са убедени, че причината за немарливост не е липсата на професионализъм. Във всички действия на полицията и обвинението се усеща страх да не се засегне темата с обитателите на лагера в „Овча купел”.
 
Различни са версиите как точно е намерен трупът. Дознателят отбелязал, че го открил мъж, който разхождал кучето си. Според версията на прокуратурата, някакво циганче казало на пазач на паркинг: „Бате, до оградата лежи труп”.
 
Близките на Мариян Спасов не се отказват да стигнат до истината за смъртта му. Те искат разследването да не спира, а да разплете зловещата история докрай. Категорични са, че мъртвият не е бил пияница и не може заради тънки политически сметки да се крие истинският убиец.
 
Половин година трупът на Мариян Спасов стои непогребан, но семейството му настоява да се направят всички експертизи и едва тогава да го изпратят както подобава.