"Това е една от мерките, които биха могли да се вземат в едно училище, с оглед на това учениците да се прибират в по-ранен час тогава, когато има и повече хора на пътя, когато не са толкова изморени, за да може да се грижим за живота и здравето на нашите ученици".Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в "Сутрешния блок" на БНТ.

Сред предлаганите мерки за безопасността на децата по пътищата е въвеждането на светлоотразителни елементи като част от облеклото им, информационни табла и в час на класа да се говори по темата, каза още тя.


"В случая не говорим за задължителен елемент, защото трябва да има условия. Вие знаете, че говорим и за едносменен режим, но това също трябва да бъде реалистично във времето", обясни още зам.-министърът на образованието. 

Просветното ведомство обсъжда идеята да няма учебни часове след 18:30 ч заради безопасността на децата. Екип на "По света и у нас" провери имат ли гот...

Обикновено това са учениците, които имат седми час, поясни заместник-министърът.

Таня Михайлова: Идеята е да започнат по-рано, за да може да се приключи в 6 и половина. Но това означава, че трябва да има и класни стаи, и възможност.

В три области всички училища са на едносменен режим. Това са Смолян, Габрово и Силистра, добави тя.

Срокът за въвеждането на едносменен режим беше удължен до 2029 г. заради липсата на достатъчно училищна материална база.