Сценарият за оправдаването на арестуваната с белязани пари Десислава Иванчева още в днешното или на следващото съдебно заседание, е на път да бъде задействан. Това разкриха пред БЛИЦ наши източници в правораздавателната система.
Още вчера медията ни предупреди, че в дъното на подготвяното "взривяване" на процеса срещу бившата кметица на "Младост", е съдийското семейство – Десислава Пенчева Добрева, съдия в Апелативен съд – София и Иво Юриев Хинов – съдия в Специализирания наказателен съд.

Скандалният председател на ВКС Лозан Панов, банкерът - беглец Цветан Василев и приятелите им олигарси виждат в подготвяното оправдаване на Иванчева отлична възможност да нанесат тежък удар срещу КПКОНПИ и Специализираната прокуратура.

Въпросната група, бодро подпомагана от няколко адвокатски кантори, обслужващи подсъдими олигарси и медийно обезпечена от кръга "Капитал", е направила всичко по силите си Иванчева да бъде оправдана още днес, когато в България пристигат представители на Механизма за сътрудничество и проверка, по който Европейската комисия осъществява наблюдение по няколко точки и набелязва препоръки за съдебната власт.  

В подготвяния удар срещу неудобните за тях институции, Панов вижда отлична възможност да замете публичните щети около разкритията за купения на смешно ниска цена апартамент в престижния столичен квартал "Изток" и вила на метри от морския бряг, а обслужващата го клика да предизвика трусове не само в КПКОНПИ, но и в Специализираната прокуратура, която изправи на подсъдимата скамейка Иво Прокопиев, Дянков и Трайков заради продажбата през 2011 година на 33% от ЕВН, което според обвинението е довело до загуби за държавата в размер на 20 млн. лв.
 

Солидни доказателства за наличието на подобен план могат да се открият и в множеството намеси по делото “Иванчева” лично на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Освен това, в замяна на оправдаването на Иванчева и Петрова, на Хинов и на Добрева било гарантирано бързо кариерно израстване, под формата на скорошно командироване на съдията от Апелативен съд - София във Върховния касационен съд.

След вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, задкулисния план придобива все по-ясни очертания.

Дали коварния сценарий ще бъде задействан още днес, предстои да разберем!

Но още от сега Лозан Панов доволно потрива ръце как при оправдаване на Иванчева, ще се настани в на мекото кресло в bTV студиото на Светльо Иванов, а предаването може да продължи не 120, а 240 минути. До него може да кацне Черния Лебед, а след това на по чашка да се присъединят Христо Иванов, Татяна Дончева, Атанас Атанасов и дори Драгалевския старец.


Ивайло КРАЧУНОВ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!