Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Cоdе Hеаlth - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.drоmоmаniа.bg

От рубриката “Време за пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

Британските Вирджински острови са център на ветроходното мореплаване на Карибите - платната в пристанището са повече от чайките и вълните, взети заедно. Представете си 50 острова и коралови рифове с обща площ 155 кв. км, на които царува вечно лято, разнообразявано от по някой ураган “за разкош”. А местните поданици на Британската империя са се изхитрили и са ги превърнали в туристическа атракция. “Девствените”, които тук преживяват първия си ураган, получават специален сертификат на оцелелите, оформен като древна пиратска карта.

На смешно малката островна държавица 82% от населението са англичани, останалите 18% са шотландци, уелсци и ирландци. По-голямата част - черни като абанос.

Тортола е най-големият от островите. Местните вярват, че Христофор Колумб е дал името му, което на испански означава “земя на гургулицата”. Причината е, че когато откривателят стъпил на брега на острова, го посрещнали безброй от тези птички. Останалите местенца са кръстени на пирати и бивши велможи.

Буйната зеленина, плъзнала по склоновете, превръща жителите в автомобилизирани кози - шпорят джиповете си по тесни, но асфалтирани пътечки. На Британските Вирджински острови има ляво движение. Но всички смело спират насред планинския път, за да си бъбрят през прозорците на джиповете.

Тук не почитат нищо американско - няма McDonald’s, няма Hilton - те са на съседните Американски Вирджински острови. Тортолците гледат с лошо око на ходенето с развлечени шорти и бански. Според тях за това си има плажове. В града трябва да си изряден. Като лъскавите абаносови красавици, които при 30 градуса жега и 99% влажност, от която се слепват дори банкнотите в портфейлите, ходят с чорапогащници, идеални прически и бели ръкавици. Ученичетата пък се разхождат с трогателни сака, вратовръзки с герба на съответното школо и карирани бермудки.

На Тортола яхтеното пристанище е гледка, от която наистина секва дъхът. А ако се случи да останете повечко време в това райско кътче, не пропускайте плажното барче “Пълнолуние”. Както личи от името, най-юнашките партита стават при най-облещената луна... което не значи, че не се случват всяка вечер. По-правилно щеше да е, ако го бяха кръстили “ПълноЛудие”.

Всеки от посетителите се чувства длъжен да ковне по нещо от себе си върху стените на бара - вехти слипове, нафукани прашки, ненужни вратовръзки, дори... номера на колата. В най-шантавите нощи се палят огромни кълба от красиво преплетени клонки, които горят като причудливи произведения и се пускат на салове да отплават в морето.

Любителите на природни красоти отиват на поклонение при скалните образувания Вирджин Горда и Батс. А смелчаците плуват в океана с делфини. Незабравимо преживяване! Симпатичните бозайници непрекъснато ти се усмихват, сякаш им доставя неземно удоволствие да палуват с тромавите човешки създания. Отнасят се с нас ласкаво и снизходително, както благ чичо с безмозъчно, но чаровно хлапе. Противно на очакванията, кожата им е гладка и почти топла. Дресираните делфини реагират на жестове и в зависимост от командата на треньора ви целуват достатъчно дълго, та случката да бъде запечатана на незабравим кадър. Дори се превръщат във “водна шейна” и хванали се за перките им, се разхождате из басейна.

На улицата музикант с почти религиозно упоение удря някаква тарамбука. Минувачи се включват с изпълнение на гребенчета и пляскане и си правят джемсешън.

Днес на територията на Тортола живее и работи 80% от населението на целия архипелаг, което наброява около 24 000 души. Със своята дължина от 19 км и ширина 5 км островът е политически и търговски, но и най-големият пристанищен и въздушен център. Тук е разположена и столицата на Британските Вирджински острови - град Роуд Таун.

Магдалена Гигова

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук