Зам.-шефът на Националната служба за охрана (НСО) полк. Росен Тодоров ще е временен началник на НСО за втори път. Това стана ясно от съобщение на (НСО).

Със свой указ президентът Румен Радев освободи генерал-майор Данчо Дяков от длъжността началник на Националната служба за охрана.

С Указ № 211 на Президента на Републиката и на основание чл. 98 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 8, ал. 6 от Закона за Националната служба за охрана, да изпълнява правомощията на началник на НСО, е определен заместник-началникът на НСО полковник Росен Тодоров.

Тодоров е роден през 1968 г. в гр. Брезник и е завършил военен университет със специалност „Войсково разузнаване”. От 1990 до 1992 г. е офицер в армията, а след това започва работа в НСО. 

В службата постепенно се издига, докато заема поста началник на отдел 03, който отговаря за сигурността на Народното събрание и пряко на шефа на парламента. 

За последно Тодоров отговаряше пряко за охраната на Цецка Цачева като председател на Народното събрание. Той координираше и охраната на папа Франциск при посещението му в България тази година.

Тодоров обаче няма да бъде предложен от президента Радев за постоянен началник на НСО. 

Според закона за службата началникът се назначава от държавния глава, но след като е получено съгласието на правителството.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!