Министърът на отбраната Николай Цонев заминава утре, 12 март, за Прага, където ще вземе участие в двудневната неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС в рамките на чешкото председателство, съобщиха от МО.
В срещата ще участват още Върховният представител на ЕС по Общата външна политика и политика за сигурност Хавиер Солана, председателите на Военния секретариат на ЕС и на Военния комитет на ЕС, изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана, командващите на ръководените от ЕС военни операции, както и представители на Европейската комисия, на Генералния секретариат на Съвета на ЕС и на ООН.
По време на форума ще се проведат три работни заседания. На тях ще се обсъждат въпроси, свързани с провежданите от ЕС в момента военни операции в Западните Балкани – операция «Алтеа» в Босна и Херцеговина и бъдещото военно присъствие на ЕС в страната, в Африка – операцията на ЕС в Чад и Централноафриканската република и първата военноморска операция на ЕС в Аденския залив «Аталанта». Дискусиите ще се съсредоточат и около темите за развитието на военните способности на ЕС в рамките на проектите на Европейската агенция по отбрана, инициативата за обмен на млади офицери в духа на «Еразъм» и сътрудничеството на ЕС с ООН, НАТО и Африканския съюз. /БЛИЦ