Зачестяват случаите на "фишинг" атаките, които целят заразяване на компютъра или извличане на данни за кредитни карти и пароли за достъп до банкови сметки. 

В поредната масова електронна атака се използват имената на редица адвокати и съдебни изпълнители от Пловдив. А получателите на имейлите се приканват към доброволно изплащане на несъществуващи парични задължения, пише Правен свят
 
"Във връзка с неизпълнение на задълженията ви, ви отправям настоящата покана за доброволно изпълнение". Така започва текстът на мейла, подписан от името на пловдивски адвокат.

"Очевидно става въпрос за масова практика. Мои клиенти, дори няколко на брой, ми се обадиха. Използвани са имената на реални адвокати. Нямаме нито един случай, в който да има данни тези адвокати по някакъв начин да са съпричастни към това, което се случва", коментира Иван Демерджиев, председател на Адвокатската колегия в Пловдив. 

"Моля хората да имат предвид, че не е важно от чие име се изпращат съобщенията, а внимателно да видят кои са електронните адреси, от които идват и ако те не са им познати, по никакъв повод да не ги отварят", допълни Демерджиев.

В поредната "фишинг" атака следва обяснение за принудително събиране на дължимата сума и уточнението, че повече подробности има в приложения файл. Именно той не бива да се отваря, предупреждават специалистите.