Новаторска техника преобразува „лошите” мазнини в добри
Различията между мазнините се крият не само в цвета, но и във функциите им. Бялата мастна тъкан складира излишната енергия под формата на липиди и веднъж започнала да се отлага, е трудна за "преборване". Кафявата мастна тъкан от друга страна отделя големи количества енергия и помага за изгаряне на калориите и предпазване от напълняване.
През последните няколко години учените експериментират с методи за превръщането на бялата мастна тъкан в кафява. Използваните техники, сред които блокиране на функциите на определени протеини, хормони, имитиращи тренировки, инжектиране на наночастици, често са инвазивни или дават странични ефекти.
Авторите на настоящото изследване от Колумбийския университет са установили, че могат да контролират по-качествено процеса, ако преобразуването се извърши извън тялото. За целта те са се ориентирали към често използвана в козметичната хирургия процедура, при която се извлича подкожна мазнина и се трансплантира в други части на тялото. Различното при новата техника, изпробвана върху мишки, е, че отстранената бяла мастна тъкан е била преобразувана в кафява. След трансформацията в лабораторни условия получената добра мазнина е върната в тялото. Учените са установили, че стабилността й се е запазила през цялото време на експеримента - два месеца.
Последвайте ни
0 Коментара: