В мрежите от нелегален алкохол, които оплитат Америка по време на Сухия режим, има и един българин. Той се казва Сребрин Анастасов, а името му се споменава многократно в доклад на ФБР от края на 20-те години на миналия век като един от най-важните хора в престъпния свят на мафията, заливащ най-големите градове на Щатите с нелегален алкохол, пише BG VOICE. 

Сухият режим в САЩ е останал в историята с 13-годишната забрана за производство на алкохолни напитки в Америка. От 1920 до 1933 г. на територията на всички щати не се позволява и транспортирането и продажбата на напитки със съдържание над 0,5% алкохол. Целта на забраната е да се ограничи пиенето в Америка, превърнало се в един от най-вредните навици благодарение на имигрантите.

Но замисленото дава краткотраен резултата. В началото престъпленията след употреба на алкохол наистина намаляват, но скоро ограниченията се оказват идеална среда за нелегална търговия със спиртни напитки, а това е идеален повод мафията да разшири влиянието си в страната.

Тя започва да контролира вноса и износа на алкохол, както и нелегалното производство в Ню Йорк, Чикаго, Детройт, Кливланд, Филаделфия, Сейнт Луис, Минеаполис, Сейнт Пол и Лос Анджелис. В този процес значителна роля изиграва и Сребрин Анастасов.

Той е човекът, открил метода за превръщането на отровния денатуриран алкохол в напълно безвреден и подходящ за производство на спиртни напитки.

Разследващите мощния престъпен синдикат по онова време установили, че българинът и неговите съучастници са отклонили около 7 млн. литра алкохол и така са спечелили $50 милиона.

Това е наистина космическа сума, която след приспадането на инфлацията се равнява на днешните $720 милиона.

В престъпната мрежа са замесени 31 американски фирми и участват 65 души, включени са и корумпирани полицаи, институции и държавни служители на високо ниво.

Най-голямата мафиотска структура за нелегален алкохол е разбита от ФБР при операция на 10 февруари 1930 г. Най-напред са арестувани собствениците на две големи компании, базирани в Спрингфийлд, Илинойс – Corn Products Refining Company и Fleischman Yeast Company.

Тяхната дейност са състои в производството на мая и царевичен сироп, които са основните съставки при направата на някои сортове бира и уиски.

Следват още арести. Във Филаделфия са задържани управителите на Glenwood Distilling Company, която произвежда нелегален алкохол.

В ареста са пратени и трима бивши агенти на ФБР, които са помагали за пласирането на напитките на черния пазар. Обвинението към тях е в отклоняването на около 500 хиляди литра денатуриран алкохол на стойност около 1 милион долара.

По същото време и отново във Филаделфия е арестуван и Сребрин Анастасов. В информациите за ареста му в американската преса той е описан като една „мистериозна персона“.

В действителност животът му е изпълнен с много и интересни факти.

Преди да се захване с нелегалната дестилация на алкохол в Америка, българинът се подвизава като парфюмерист в Париж, пише Lifebites.

През 1923 г. заминава за Чикаго по покана на нюйоркската козметична компания Joubert Cie. Той запазва българското си гражданство и още същата година основава компания за производството на дезинфектанти.

Докато работи в нея, открива метод за извличането на ароматните масла от тоника за коса, дезинфектантите и парфюмите, с цел изолиране на чистия алкохол.

В следващите години Анастасов развива мрежа от контакти с 80 държавни служители от специализираните органи, разрешаващи търговията с денатуриран алкохол.

Компанията му Revelation Chemical Company получава разрешение да закупува огромни количества индустриален алкохол. Анастасов го пречиства и препродава за производството на нелегални спиртни напитки.

Българинът, разбира се, не е първият, който успява да пречисти денатуриран алкохол и да го направи годен за пиене.

Това е правено и преди, но в крайния продукт винаги е оставал неприятен вкус, който дори тонове с есенция не могат да прикрият. Методът на Анастасов елиминира този проблем.

Интересни фигури има и сред героите, успели да разбият тази най-голяма престъпна група за нелегален алкохол в Америка.

Инициатор на саморазправата с мафията е Александър М. Джейми. Той е зет на агента от ФБР Елиът Нес (1903-1957), който вкарва Ал Капоне в затвора през 1931 г.

Нес и успехът му се превърнаха в холивудски сюжет – те бяха изиграни блестящо от Кевин Костнър и се превърнаха в класиката „Недосегаемите“.

Джейми е един от т.нар. тайни шестима. Това е група агенти на ФБР, които успяват да разкрият 595 случая на нелегално производство и търговия на алкохол. Те съдействат за осъждането на 55 души на общо 428 години затвор.

Той и сътрудниците му работят в продължение на половин година и накрая стигат до града, от който се ръководи синдикатът за производство на нелегален алкохол – Чикаго.

През 30-те години на миналия век Чикаго е една от столиците на организираната престъпност в Щатите. В града живея около 3,3 милиона души, а по улиците му често се водят гангстерски престрелки между различни групировки, търгуващи с нелегален алкохол.

Когато най-голямата мрежа, в която участва и българинът Сребрин Анастасов, е разбита, осъдителните присъди са произнесени от илинойския адвокат Уолтър Провайн, който по това време е и главен прокурор на САЩ.

В съдебната зала присъства лично и Джеймс М. Доран, комисарят, който отговаря за спазването на закона за забрана на производството и търговията с алкохол.

Сухият режим в Америка е премахнат две години след разбиването на престъпния синдикат, в който участва и българинът Сребрин Анастасов.

Това става с 21-вата поправка, обещана преди изборите от спечелилия по-късно президентската битка Франклин Рузвелт.