На този етап няма да се разпитва съпругата на Христо Ковачки Десислава, която преди да се омъжи се подвизаваше като фолкпевица. Въпреки че се твърди, че жената на Ковачки е поела голяма част от бизнеса му, прокурорите нямат намерение да я привикват за разпит, твърди пред Агенция БЛИЦ наблюдавщият прокурор Маргарита Немска.
Христо Ковачки е разследван в момента за данъчни престъпления в особено големи размери и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага.
"Имаме достатъчно материали, да вкараме делото в съда, към което се стремим", заяви пред БЛИЦ прокурор Немска. В момента в прокуратурата се получавали различни банкови експертизи и документи по случая "Ковачки", като обвинението работи упорито за събиране на повече доказателства. Едва когато се анализират всички материали, ще стане ясно дали ще има съдебно дело срешу олигарха.

46-годишният Ковачки е собственик на 13 дружества с различен предмет на дейност, регистрирани на територията на България. Отделно бизнесменът участва в управлението на 22 фирми, показват регистрите.

Ковачки е собственик на 100% от капитала на "Щайн - Христо Атанасов", на 50% от "Топ-интернешънъл" ООД, 100% от "Ел Ем - Импекс", 100% от Европа мюзик", на 50% от "Гранд хил", на 100% от "Мах 2000", на 50% от "АРЗ - КАТ", на 100% от "СБА - София", на 100% от "Данесто", на 80% от капитала на "Трейд - Ди" 2004, на 100% от "Лимтрейдинг", на 100% от "Бос" И НА 100% ОТ "Пауър Фул".

Той е и в ръководството на следните фирми: "Ел-Ем - Импекс", "Топ-интернешънъл ООД", "Щайн - Христо Атанасов", "Ню партнерс", "Фина механика", "Европа мюзик", "Мах 2004", "АРЗ - КАТ", " Нова Деница", "Люлин - Орион", "СБА - София", "РУМ - Деница", "Данесто", "Комсиг", "Трейд - Ди 2004", "Лимтрейдинг", "Лазерни и оптични технологии", "Бос", "Пауър Фул", ЕТ "Щайн - Христо Атанасов-Клон", "Борико 2007" и "Магазини "Европа".
Напоследък в медииното пространство се появи информация, че съпругата му Десислава Ковачка е поела част от бизнеса му. Прокурорите обаче не смятат, че извесната като "Пернишката Шер" фолкпевица е свързана с нарушенията, за които разследват съпруга й и не смятат, че тя би била полезна за разследването. /Милан Николов, БЛИЦ