Бившият ректор на МУ в София отхвърли категорично отправените срещу него обвинения, че е ръководител на организирана престъпна група, набирала студенти, които не отговарят на изискванията. Според него приетите студенти, за които се повдига обвинението са приети през 2017-2018 г ., когато той не е бил ректор.

Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20. 

Според обвинението, цената, която плащали студентите за прием е между 40 и 50 хил. евро. Самият Митев беше изненадан за отправеното му обвинение и според него има човек, който умишлено отправя нападки.   

По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала от 2015 до 2017 година, а желаещи да станат студенти са набирани чрез фирма посредник.

Следващото заседание по делото е насрочено за 13 март. Преди дни Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима души за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София. На обвиняемите е определена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 хил. лв. Седмица по-рано при акция на ГДБОП бяха иззети документи и отведени за разпит служители на университета.