„Ние сме съюзници с ЕС, това което прави САЩ, е според тяхното право, което е различно от нашата правна система. Това, което правят САЩ, е политически и стратегически да подпомогнат България в борбата с корупцията. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в ефира на БНР по повод американските санкции спрямо съдията Андон Миталов. 


"Изразявам уваженията и респекта си съм Сециализирания наказателен съд. Във всяка структура има черни овце. Това, което правят САЩ, е тяхно право, което е различно от нашето.

Това е политически и юридически инструмент, за да подпомогнат борбата с корупцията. При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ, в България ще бъдат оправдани", каза той и допълни какво се случва с Митралов – питайте председателя на съда Лозан Панов.

Във всяка структура има черни овце - далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или в другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него, заяви той по повод забраната на САЩ към съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупция.

Действията на Щатите Иван Гешев определи като "партньорски", които имат за цел да подпомогнат работата на прокуратурата и борбата срещу корупция.

Нено Димов е невинен до доказване на противното като всеки друг български гражданин. Колегите смятат, че ако не беше извършил деянията, за които е привлечен като обвиняем, е нямало да се стигне до водната криза в Перник. За мен като гражданин е ясно, че куп фактори са довели до тази криза. Ние се занимаваме само с наказателната част, обясни той.

Битовата престъпност е вторият проблем след това, че се краде много в България. Този проблем може да се репи сравнително бързо, не изцяло, но в големи граници. Ако една държава не може да се оправи с телефонните измами, с какво може да се оправи? В края на годината със 60% са намалени тези измами. Изпълних това, което обещах, коментира Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!