Обявяването на извънредно положение в цялата страна заради коронавируса и истерията, която обхвана народа покрай опасния вирус, вдъхнови измамниците за нови схеми. Това става ясно от поста на млада жена, който се появи в социалната мрежа. 

Дамата алармира, че престъпниците вече са започнали да звънят на стари хора, за да ги карат да напуснат домовете си, защото ще "дезинфекцират" заради коронавируса.

"Внимавайте! Почнаха телефонните измами! Вчера в 22:00 часа са звънели на баба ми два пъти от различни номера, да й кажат да отвори, защото ще дезинфекцират къщата и я чакали отпред. Казвали са й да побърза със заплашителен тон, защото лекарят чакал и били на улица...

Баба ми не живее там и след като казала, че е измама, затворили веднага. Информирайте възрастните хора да не вярват на това, защото сега те са най-уплашени и лесна плячка", разказва жената. 

 

Вътрешният министър Младен Маринов вече потвърди за единични случаи на ало измами. И предупреди, че страхът на хората може да предизвика вълна от телефонни измами, които да използват ситуацията и да манипулират българското население.

Междувременно в столичната групи "Майките на София" фейсбук потребител предупреди за възможните сценарии на измами покрай вируса. 

"Само да напомня, предвид създалата се ситуация, че ще има хора, които ще спекулират, крадат и мамят. И най-застрашени са възрастните (отново).

В момента много лесно ще е да се обадите на някой възрастен и да му кажете, че сте социален работник, който е пратен от дъщеря му, за да вземе спестените пари и да ги занесе на сигурно място. И за да не се зарази с вирус, трябва да ги метне през терасата.

Или вариант, при който се обажда "лекар" и ревящ роднина и съобщава на бабата, че внучето е с коронавирус и е под карантина в някоя болница, но са нужни пари, за да се направи да кажем животоспасяваща дихателна вентилация или друга процедура или за лекарства.

После пак повтаряме сценария с мятане на пари. Друг вариант е "студент - доброволец", който е пратен от "кварталния" да вземв картата на дядото, да изтегли пенсията и да му я донесе. И куп други варианти.

Та в този ред на мисли, предупредете изрично всички ваши възрастни роднини и познати да не отварят на никого по никакъв повод, да не хвърлят пари, да не си дават личните данни, да не си дават ПИН кодове и карти. Възможно е да има зачестяване на дребни кражби, просто фокуса в момента е насочен върху вируса изцяло и зложелатели могат да се възползват.

Друго нещо за което трябва да се внимава са измами в нета с поръчки за "лекарство" за коронавируса, което само вие и още 100 човека в света ще имат или за което вие сте избрани специално в томбола. За да го получите трябва да преведете 1000 евро, ала бала.

Лекарство за коронавирус няма! Няма и ваксина! Когато има първо ще го научим от МЗ официално! Дотогава всички измислени добавки, врачки и баячки са само празни надежди и грешно похарчени пари! Внимавайте и с оферти за маски, костюми, антибиотици и препарати за ХИВ, малария или хепатит".