Игуменът на Троянския манастир "Успение Богородично" Деволски епископ Теодосий е опериран от херния. В момента 74-годишният черноризец се възстановява в ставропигиалната обител. Въпреки операцията игуменът проследил изкъсо как и кой служил празничните литургии на 14 февруари и вчера, научи БЛИЦ.
В същото време монах Кирил от троянското братство огласи, че у нас търговците налагали упорито празника на Св. Валентин от чисто меркантилни цели. 25-годишният калугер с мирското име Георги Тодоров и бивш отличник на столичната Втора английска гимназия се замонаши под името Кирил на 1 февруари т.г. Най-младият монах от Троянската обител е син на строителен предприемач и фармацевтка от София.
"На 14 февруари българите трябва да почитат най-вече празника Успение на Св. Кирил Славянобългарски, създател и защитник на словото ни и наложил българския език сред трите свещени езици на Средновековна Европа! Другото е отстъпление и във вреда на родовата ни памет православието ни," добави монах Кирил./Гергана Димитрова, БЛИЦ