„Започна проверка от прокуратурата с техни експерти. Формирана е комисия от експерти, които да направят допълнителен оглед на конструкцията и да разберем какви са причините, какво е състоянието в момента”. Това заяви Георги Златев от АПИ пред БНТ по повод ужасяващия инцидент вчера в тунел "Ечемишка", при който загина жена.
По думите му, преди да започне ремонтът на тунела през септември, е направен преглед. Направена е смяна на някои от осветителите. Експертите тогава констатираха, че дясната тръба се нуждае от по-спешен ремонт. 

„Няма грешка в експертизата”, категоричен бе той. 

Той пояси, че тунелът ще бъде отворен когато е безопасно. "Движението се осъществява по стария път. Той се поддържа в проходимо състояние.

За лекото движение няма ограничение. Товарните автомобили са пренасочени, тези от Видин, Монтана – през Искърското дефиле, другите се пренасочват по магистрала "Тракия".

Период за ремонт на тунелите няма, правят се огледи и когато се установи. Що се отнася до тогава нямаше индикации. По принцип поддържането на магистралата е по договор за обществени поръчки. Това, което миналата година започнахме е да завършим ремонта на "Витиня" и "Ечемишка".

В момента се ремонтира тунел – "Витиня" едната тръба, в тунел "Топли дол" и 2 те тръби са ремонтирани тунел „Правешки ханове” са в добро състояние.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!