От тази седмица ловът става по-интересен, защото е разрешено да се ловува диво прасе. Правилата са важни при отстрела, казва ловна дружинка от Врачанско, предава bTV.

Най-важното е да се внимава да се спазват всички правила за боравене с ловното оръжие и противопожарни мерки, да се стреля само по ясно видима цел. Трябва да се слагат и жилетки със светлоотразителни знаци.

Груповият лов за дива свиня и дребен дивеч  ще продължи до втората неделя на месец януари 2023 г. В изборния ден - 2 октомври 2022 г., няма да се утвърждават графици за групово ловуване, уточняват от Министерството на земеделието

Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график.Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция по горите пожелават на всички ловци наслука и призовават към стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност по време на ловния сезон.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук