Коалицията „Да, България“(ДЕОС и "Зелените") е на път да погази още веднъж закона - този път при финансирането си, съобщава сайтът "Хипотези". Оглавяваната от Христо Иванов партия вече излъга веднъж избирателите, след като събираше подписи за политически субект, чийто участници не бяха ясни.

Сега "Да, България" декларира пред ЦИК, че ще събира пари в сметката на "Зелените". От друга страна Христо Иванов вече събра на свое име и в своя сметка пари от дарители. Тези пари обаче по закон няма как да бъдат прехвърлени в сметката на "Зелените". 

Ето какво пише в решението за регистрация на прословутата коалиция:

Част от РЕШЕНИЕ  № 4263-НС, София, 08.02.2017

11.Декларация, подписана от Христо Любомиров Иванов, Зарица Георгиева Динкова и Петко Димитров Цветков за банкова сметка при „УниКредит Булбанк“ АД с титуляр ПП „ЗЕЛЕНИТЕ“, по която ще се обслужва предизборната кампания на коалицията.

13.Банкова референция с изх. № 0816-65--003562/08.02.2017 г. от „УниКредит Булбанк“ АД за актуална банкова сметка на името на партия „ЗЕЛЕНИТЕ“, по която ще се обслужва предизборната кампания на коалицията.

Следователно банковата сметка, по която ще се набират средства за кампанията принадлежи на партия „Зелените“. От тази сметка ще се правят разходите за дейностите до изборния ден на 26-и март.

Според закона финансирането на партии, коалиции от партии и инициативни комитети стама по следния начин:

Чл. 150. (2) Коалициите от партии, регистрирали кандидати, могат да финансират предизборните си кампании със:

1. собствени средства на партиите, които участват в тях;

2. средства на кандидатите;

3. дарения от физически лица.

В сметката на „Зелените“ могат да постъпват суми от кандидатите, суми на партиите или дарения на физически лица. Това на практика означава, че физически лица отсега трябва да започнат ударно да даряват, или партиите да дават или участниците в кандидат-депутатските листи.

По сметките на „Да, България“ според собствените им отчети има 140 000 лв., които са дарени от 20-и декември 2016 г. до 3-ти февруари 2017 г. от 1274 души. Това прави средно по 109 лева на човек. Най-голямото дарение за периода по банков път е 320 лв., а чрез Пейпал – 147 евро. Всичко разходи към 03-ти февруари пък са 29 895,90 лева

Тоест в момента трябва да са налични 110 хиляди лева. Тези дарения са в следната сметка:

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА

Инициативният комитет разкри сметка за учредяването на Да, България:

Титуляр на сметката е Христо Любомиров Иванов.

По тази сметка може да дарите средства в подкрепа на Да, България.

Към момента Христо Иванов е титуляр по сметка (със 110 хиляди лева в нея) на дарения за „учредяване и подкрепа“ на партия „Да, България“.

И тук идва голямото „но“. Волята на дарителя е в посока партия „Да, България“, а не коалиция между ДЕОС и „Зелените“. Такава партия, обаче, в правния мир все още няма. А и да бъде регистрирана в идните дни – тя няма регистрация за участие в изборите.

Партия „Да, България“ няма право да дари събраните 110 000 лева в сметката на „Зелените“. Няма как една партия да финансира друга. Христо Иванов пък, дори титуляр по сметката, няма право да ги изтегли, да ги вкара в своя сметка, след което да ги прехвърли в сметката на „Зелените“. В закона никъде не е записана възможност за прехвърляне на сумата в сметка на „Зелените“. В противен случай се променя волята на дарителя.

Следователно партия „Да, България“ сега може да се регистрира, да си държи в сметка сумата от 110 хиляди лева и да чака следващите избори. А „Зелените“ и ДЕОС да започнат нова дарителска кампания.

Така възникват и три въпроса към Христо Иванов:

1.     Как ще финансира кампанията на коалиция „Да, България“ (ДЕОС и „Зелените“)?

2.     Гарантира ли, че 110 хиляди лева от сметката на партия „Да, България“ няма да изчезнат?

3.     Обещава ли, че няма да пипа парите от тази сметка, защото знае, че тях не може да прехвърли в сметката на „Зелените“?

След като рагистрацията на партията му беше атакувана в съда, бившият правосъден министър Христо Иванов направи коалиция със "Зелените" и с известните с либералното си отношение към гейовете ДЕОС.

Председател на "Зелените" от края на миналата година пък е служителят на Иво Прокопиев, известен в гилдията като Владо Компенсаторката.