Измамници върлуват из ​нета и чрез обяви предлагат услуга, наречена "заличаване на лоша кредитна история" или "заличаване на лошо ЦКР", пише "Марица".

Офертата звучи доста примамливо за длъжници, които от дълги години не могат да се справят с плащанията си по теглени ​заеми и кредитното им минало на хартия изглежда доста зле. 

Обявите са атрактивни и за бивши длъжници, чиито следващи намерения и ходове биват спъвани заради стари задължения, тъй като кредитната им история се пази 5 години след изплащане на конкретното задължение. 


 
Лош имидж в Централния кредитен регистър се гради изключително бързо. Дори само един минимален кредит, който не е изплащан навреме или пък стои в категория "необслужван", стига, за да почерни кредитното досие.

Попадайки в този списък с лоши длъжници, до който има достъп всяка една банкова или небанкова институция, предлагаща кредити, няма лесно измъкване. 

Този капан, в който попадат хората с един или няколко заема, отвори нишата за измамна схема, която предлага като в приказка измъкване "по терлици". 

За шашмата сигнализира потърпевш пловдивчанин пред „Марица“. Той разказа, че преди няколко седмици се поинтересувал дали е възможно някой вътрешен човек да проникне в Централния кредитен регистър и да нанесе промени в досието му, като "изчисти" лошата му кредитна история.Останал удивен, когато видял, че интернет пространството прелива от обяви, предлагащи услугата „заличаване на лошо ЦКР“.  Свързал се с един от "чистачите", който обяснил, че извършва подобна операция срещу 200 лв., които се плащат предварително.

Пловдивчанинът обаче се усъмнил и потърсил специалист, който да му разясни дали е възможно лоша кредитна история да бъде премахната и заличена. След като разбрал, че това е невъзможно, освен ако не изчистиш всичките си задължения и не минат 5 години, той се обърнал към "Марица".
 
Репортерска проверка показа, че няколко сайта ​направо преливат от подобни обяви. По много от коментарите става ясно, че опарените не са един или двама. Схемата е ясна. Човек с няколко кредита изпада в тотална безизходица.

Притиснат до стената, започва да търси всевъзможни варианти. Като светлина в тунела идва надеждата, че лошото кредитно минало може да се изпари срещу определена сума. Измамникът комуникира чрез създадена за целта електронна поща, в повечето случаи непроследима. Уверява клиента, че има вътрешен човек, който ще влезе в системата, ще изтрие негативната информация и така той ще може да започне на чисто.

Но заявява, че се плаща авансово, тъй като вътрешният човек рискувал много. Следва и обещание, че след извършването на операцията на клиента ще бъде изпратена актуална справка за актуалното състояние на кредитното му досие в Централния кредитен регистър.Ако жертвата се съгласи, следва уговорка как да стане плащането. Измамникът прибира парите и след това вече нито отговаря на имейлите, нито на телефона си, ако въобще е предоставил такъв.

Наглостта на шмекерите стига дотам, че те са сложили различни тарифи на услугата според бързината на извършването. Така в една от обявите спешното „заличаване“ на ЦКР струва 840 лв. и става в рамките на 2 дни, експресното се предлага за 420 лв. за седмица. Ако ​клиентът не бърза, предлага му се и услуга за две седмици на стойност 210 лв. 

Куриозно е, че една от измамните оферти в нета за заличаване на ЦКР стига до бомбастичните 20 000 лв. Повечето обяви имат средно между 3000 и 5000 четения, някои подминават 10 000, видя репортерът ни. Много от предложенията попадат в категории „VIP”, “Super” или „Тop“ - заплатена услуга, чрез която е винаги на първа позиция и вади очите на търсещите спасение длъжници.

Специалистите в сферата обаче са категорични, че подобна услуга няма как да бъде извършена и че става въпрос за 100-процентова измама.