Само за седмица са настъпили 117 тежки пътнотранспортни произшествия в страната. При инцидентите загинаха 11 човека, а 150 бяха ранени, заяви на брифинг инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“. Петима от загиналите са водачи на моторни превозни средства, трима са пътници, а останалите трима – пешеходци, уточнява в. Монитор.


Това показват данните от акция за контрол на поведението на пешеходците и на водачите, които отнемат предимството им. Тя се проведе в рамките на една седмица от 24 до 31 януари. Най-голяма концентрация на пътни инциденти през този период, но и като цяло, се отчита в столицата, където гъстотата на населението е най-голяма, заяви инспектор Ботева.

Продължава да се забелязва тенденцията за пияни зад волана. За едноседмичния период са установени 6 тежки катастрофи, в които шофьорите са употребили спиртни напитки, като в 5 от тях водачите са били с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Ранените при тези произшествия са 11. Инспектор Ботева припомни, че шофирането с такава концентрация е престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години, отнемане на свидетелството за управление и глоба от 200 лв. до 1000 лв.

По време на операцията са проверени над 43 хиляди водачи и 4 137 пешеходци, като са връчени над 15 хил. фиша на място и 5100 акта за административни нарушения.

Сред движещите се пеш полицаите установили 1812 нарушения за неправилно пресичане, 318 – са неправилно навлизане в пътното платно и 64 за преминаване на червен светофар. 157 пък са случаите, в които шофьори са отнели предимство на пешеходците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!