Пхенян издаде предупреждение през националната си телевизия KCTV към южнокорейското общество във връзка с очаквана пясъчна буря от Китай, която има риск да носи коронавирус към островната държава, научихме от BBC.

Подобни новини показват до къде могат да достигнат нивата на дезинформация около пандемията, като подобни примери не са присъщи единствено за страната, където свободата на словото е сведена до абсолютния минимум.

В четвъртък (22 октомври) водещата на новините по KCTV цитира предупреждението на местните власти, според което „жълт пясък ще пристигне с буря от Китай, носейки със себе си COVID-19“. 

Това накара цялата общественост да се вслуша и да остане по домовете си в знак на пълно подчинение и вяра в държавното управление.


От една страна това звучи ужасно, но от друга показва, че авторитетът е нещо, което липсва на западните политици, за да налагат с такава лекота мерките срещу пандемията, че те наистина да работят, както учените прогнозират.

В заключение все пак ще кажем, че няма нито една научна публикация, която да доказва, че COVID-19 може да прекосява хиляди километри по въздуха, за да избегнем всякакви недоразумения с хората, които може да четат този текст.