Методи Лалов остана далеч от прага за влизане в новия Висш съдебен съвет(ВСС) след вота, който бе проведен вчера, съобщава сайтът "Хипотези". Лалов бе кандидат на Съюза на съдиите – непредставително за мнозинството магистрати грантаджийско НПО, финансирано (също като всички свързани с обвиняемия бизнесмен Прокопиев структури) от фондация „Америка за България“.

На изборите, в които съдии избираха съдии(основен фундамент на съдебната реформа от 2015г.), Лалов взе едва 193 гласа. За сравнение последният, който се класира за кадровия орган на Темида – Севдалин Мавров – регистрира резултат от 576 гласа.
Явно широката подкрепа, която Лалов получи от медиите на Прокопиев се е оказала недостатъчна да убеди своите колеги.

Нещо повече – само преди няколко месеца организираше протести пред ВСС. Тогава той бе шеф на Софийския районен съд – позиция която му позволи да натисне своите подчинени, завеждайки ги под строй пред Съвета(за което медиите публикуваха и документални свидетелства).

Там те бяха подкрепени от активисти на „Да, България“ и ДСБ – двете микро партии(също като Лалов останали далеч от бариерата), които организират регулярните митинги срещу главния прокурор Цацаров и съдебните институции.

Рамо на Лалов удариха и хората на кръга „Капитал“ в големите телевизии. Само за седмица той обиколи всички сутрешни блокове, изкарвайки се поредният борец срещу лошите, статуквото и тъмните сили.

В последствие се оказа че самият Лалов май е от черната страна, тъй като Инспекторатът към ВСС разкри сериозни организационни пропуски в работата му като шеф на най-натоварения съд. Одит на Сметната палата в СРС пък установи груби нарушения във финансовата дисциплина. Нарушенията са допуснати докато съдът е управляван от Методи Лалов.
Върховните съдии Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и председателят на Окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова са петимата, които влизат след втори тур в съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Шестият член на колегията от професионалната квота е отново върховен съдия – Цветинка Пашкунова, която спечели най-много гласове на първия тур.
Изборът на петимата днес беше направен след гласуване на 1922-ма съдии от цялата страна, като право на глас имаха 2238. 1455 гласуваха електронно, а 467 използваха хартиени бюлетини, уточнява "Правен свят". 

За разлика от вчера, когато съдия Пашкунова получи 988 от гласовете, днес никой от останалите 26 кандидати не успя да събере повече от половината гласове на колегите си и затова за избрани се смятат получилите най-много гласове.

Най-много гласове на втори тур е събрал Красимир Шекерджиев от ВКС – 835, следван от Атанаска Дишева от ВАС – 809, Олга Керелска от ВКС –709, Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд-Бургас – 690 и Севдалин Мавров от ВКС – 576.
Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите Светла Димитрова поздрави избраните и им пожела: "Да направят така, че това, което обещаваха, да го постигнат".

Гласовете на всички кандидати на втория тур от изборите:
Красимир Шекерджиев – съдия във Върховен касационен съд - 835
Атанаска Дишева – съдия във Върховен административен съд – 809
Олга Керелска – съдия във Върховен касационен съд - 709
Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас – 690
Севдалин Мавров – съдия във Върховен касационен съд - 576
Калин Баталски – съдия в Окръжен съд – Кюстендил – 553
Емил Дечев – съдия в Софийски градски съд - 523
Станислав Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив - 427
Ерна Жак Якова – Павлова – председател на Районен съд – Варна - 413
Владимир Вълков – съдия в Софийски районен съд - 403
Светлозар Рачев – съдия в Административен съд – Габрово - 304
Николай Гунчев – съдия във Върховен административен съд – 214
Георги Георгиев – съдия в Апелативен съд – Варна - 208
Янко Янев – председател на Апелативен съд – Велико Търново – 208
Пламен Дацов – съдия в Апелативен съд – София - 207
Илияна Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас – 204
Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд – 193
Роман Николов – съдия в Районен съд – Брезник - 144
Мирослав Йорданов – съдия в Районен съд – Русе - 139
Красимира Костова – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд -134
Мирослав Начев – председател на Окръжен съд – Кюстендил - 132
Красимира Милачкова – съдия в Административен съд – София-град – 128
Райна Мартинова – съдия в Софийски районен съд - 120
Вера Цветкова – съдия в Апелативен съд – София – 111
Татяна Жилова – съдия в Административен съд – София-град - 86
Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна - 66
Преди две седмици прокурорите избраха своите четирима представители в следващия ВСС. Това са окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов, Даниела Машева от ВКП и окръжният прокурор от Разград Огнян Дамянов, който беше избран след жребий срещу Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив. Следователите избраха за свой представител шефа на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков. Тепърва парламентът трябва да избере своите 11 представители в следващия ВСС.