Бернд Дитер Крамер /59/, един от похитителите на наследника на тютюневия концерн "Реемтсма"-Ян Филип Реемстма, е препрал 8 милиона германски марки в София. Това заявил във вторник самият престъпник на процеса срещу него в областния съд в ААхен пише "Зюддойче цайтунг".
Хамбургският мултимилионер Реемстма бе отвлечен на 25 март 1996 . Той бе освободен 33 дни по-късно след платен откуп от 15 млн. марки и 12,5 млн. швейцарски франка. Тарторът на бандата Томас Драх бе арестуван през 1998 г. в Аржентина Буенос Айрес го предаде на германското правосъдие две години по-късно , а през март 2001 г. той получи 14 години и половина затвор.
Съзаклятникът му Крамер бе заловен през ноември 2006 г. в Бразилия.
"Признавам се за виновен по всички точки на обвинението", заявил подсъдимият днес пред съда в Аахен. След това той разкрил машинациите по укриването на милионите откуп. На първо време той подкупил психотерапевт от Аахен /междувременно осъден -б.р./, който влязъл в ролята на куриер. Той многократно пътувал до Мадрид, където препрал голяма част от сумата. Част от парите психотерапевтът вложил в обновяване  на кабинета си. Самият Крамер закопал "чисти" пачки под градинския басейн зад къщата на брат си.
През 1998 г. сегашният подсъдим предал 6 милиона марки на адвоката на тартора си Драх. Защитникът поел ангажимент да очисти парите в държави от Източна Европа.
Самият Крамер направил опит да препере 8 милиона германски марки по "българското направление", както се изразил той пред съда. Станала засечка и това наложило похитителят сам да замине за София, за да осъществи транзакцията.
Престъпникът категорично отказал да назове българската банка. Ясно е само, че от общо 30 милиона марки откуп или 15 милиона евро, досега са намерени едва 1 милион евро.
Крамер не вярвал още нещо да се намери. "Мисля, че вече нищо не е останало поради лошо инвестиране и криви сметки , но може и да има скрити някъде суми", заявил подсъдимият. Заседанието по делото продължава и утре./БЛИЦ