Половин София остава без топла вода през август. ТЕЦ “София Изток” спира работа от 2 до 11 август, което ще засегне 6 274 абонатни станции. Това е най-големят топлорайон в столицата и включва кварталите “Яворов”, “Гео Милев”, “Изток”, “Изгрев”, “Лозенец”, жк “Динабад”, жк “Младост 1, 1А, 2, 3 и 4, кв. “Витоша”, жк “Дружба” 1, 2, “Студентски град”, както и част от центъра.

Съобразили сме да стане през месец август, когато най-много столичани са в отпуск и не са на територията на София, обясни Росен Флоров, директор на ТЕЦ “София - Изток” към “Топлофикация София”, пише Труд.

Спирането, което се налага това лято на целия топлорайон, е за изпитване на главния газопровод от “Казичене” до ТЕЦ “София - Изток” от Държавен технически надзор. Другата година предстои изпитване и на вътрешни газопроводи в самата централа.

“Успоредно с проверката и изпитването на газопроводите ще извършим и ремонт по топлопроводната мрежа. Трябва да се извърши и изпитване на частична якост на магистралните водопроводи по топлопроводната мрежа с цел максимално минимизиране на авариите”, каза още Флоров.

По думите му, за да се намали неудобството за гражданите, тези две проверки ще се направят едновременно. По-подробна информация ще бъде качена на сайта на “Топлофикация София”, допълни той.

От 2 до 9 август ще бъде преустановена и работата на ТЕЦ “София”. От 4400 абонатни станции към него без топлоподаване ще бъдат 3800. Останалите 600 ще бъдат захранени от съседните тецове в Люлин и Земляне, каза Николай Николов, директор на топлорайон “София”.

Ще бъде спряно топлоподаването на част от кварталите “Толстой”, “Фондови жилища”, “Света Троица” и каре от центъра между булевардите “Данаил Николаев”, “Мария Луиза”, “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Пенчо Славейков” и “Константин Величков”.

И Перник остава без топла вода. Топлоподаването ще бъде спряно в целия град на 2 август и ще бъде възстановено на 4 септември, съобщиха от местната “Топлофикация”. През това време ще бъде извършен планов ремонт на съоръженията.