Единият от подсъдимите за заливането с киселина на гадателката Тони в "Тракия" - Веселин Вълчанов призна вината си и предстои да сключи споразумение. Параметрите - 3 години условно с 5 години изпитателен срок бяха договорени в съдебната зала между защитника му и представителя на обвинението в лицето на Атанас Илиев. 

Дали споразумението да бъде одобрено или не ще решава друг съдебен състав в 7-дневен срок. 

Другият подсъдим Йордан Цветанов упълномощи за свой защитник адв. Йордан Давчев. Адвокатът възрази срещу така оформеното споразумение и поиска изменение на мярката за неотклонение на Цветанов от "задържане под стража" в "парична гаранция". Адв. Давчев изтъкна, че са налице две нови обстоятелства по делото, които обосновават искането за изменение на мярката.

Първото е продължителния срок, в който Цветанов пребивава в ареста. "Второто обстоятелство е така депозираното споразумение. Моят доверител ще стои в затвора и ще бездейства. Той смята, че липсват доказателства за вината му. Не е необходимо да остава най-тежката мярка за неотклонение спрямо него.

Цветанов има семейство, има траен адрес, има трайна трудова заетост, има две деца, за които се грижи. Няма как да затрудни разкриването на обективната истина. Напротив. Той иска разкриването на истината", подчерта адв. Давчев. Защитникът изтъкна, че клиентът му е вече 8 месеца в ареста и че са нарушени правата му. 

"В настоящия процес е нарушен един основен принцип на нашето законодателства - принципът на равенство на всички граждани в процеса.  На другия подсъдим - Вълчанов е даден бонус за това, че е направил самопризнания. Но отказът за даване на обяснения не трябва да се третира като вреда за моят доверител. 
Считам, че следва да уважите искането за по-лека мярка за неотклонение. По-полезно е той да бъде при семейството си и да си гледа децата", посочи адв. Давчев. 

Прокурор Атанас Илиев контрира и поиска съдът да не се съобрази с искането за по-лека мярка за неотклонение за Цветанов. 

"Провеждани са обилни следствени действия. По никакъв начин не следва да се приема, че тази продължителност е необоснована и че процесът се е проточил. Положени са максимално усилия да бъде събрана доказателстевената маса.

Тази цел е постигната. Обвинението, за което сме го предали на съд е доказано от обективна и субективна страна. Освен това, считам, че споразумението с Вълчанов ще облекчи наказателния процес по настоящето дело и ще спести време за решаването му", каза прокурор Илиев. Бе изтъкнато, че Цветанов е извършил престъпление в рамките на изпитателен срок по предходно осъждане. 

Адвокатът на Цветанов уточни, че въпросното деяние, за което е обвинен, е извършено няколко дни преди изтичане на изпитателни срок по условната му присъда.

В крайна сметка съдът остави в сила най-тежката мярка за неотклонение спрямо Йордан Цветанов. Делото бе отложено за 6 февруари, 09.30 часа.

В залата бяха родителите и близки на Цветанов, както и залятата с киселина Антоанета.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук