Повечето лечебни заведения имат възможности за алтернативно гориво. Разчита се на дизелово гориво, газьол, нафта, електрически уреди и климатици. Това съобщават от здравното министерство и уверяват, че в условията на тежката ситуация, в която са поставени болниците, се предприемат всички мерки за осигуряване на необходимите условия за лечение на пациентите.
По разпореждане на министър Евгений Желев Съветът по сигурност и управление при кризи (ССУК) в Министерството на здравеопазването поддържа оперативна връзка с регионалните центрове по здравеопазване и болниците в страната. Ежедневно се събира информация за състоянието на лечебната мрежа. Разглеждат се всички конкретни проблеми с отоплението на болничните заведения, възникнали вследствие спирането на природен газ за България.
Съвместно с Националния медицински координационен център се обработва постъпилата информация и за всеки отделен случай се взима нужното решение. Министър Евгений Желев днес е посетил болниците „Майчин дом”, „Александровска” и „Пирогов”, за да се запознае на място с техните проблеми. /БЛИЦ