Правят "кризисен" тест на сиренето в магазините, дирят вредни съставки
Според Войнов проблемът е, че нямаме защитени български национални продукти. Никой не може да забрани на производителите да слагат в млеката и сирената добавки, ако те са безвредни и има разписан рецептурник. Но съдържанието трябва да бъде обозначено на етикета, което българските производители не правят. "Затова съм разпоредил от 1 март в търговската мрежа продуктите с растителни мазнини да бъдат на отделни щандове", каза шефът на НВМС.
Причините за това състояние на пазара са в нереформирания животновъден сектор, каза още Войнов. На нашите фермери млякото им излиза със себестойност 70 ст. за литър, докато в Европа е 40 ст. Затова млекопроизводителите у нас са се насочили да купуват свежо мляко от Унгария на цена 40-45 ст./л. Едва една пета от кравите в България дават качествено мляко според изискванията в ЕС, посочи Войнов. Около 320 животни по фермите са под стандарта. /БЛИЦ
Последвайте ни
0 Коментара: