След скандалните разкрития за съдържанието на българското "краве" сирене започват проверки по ферми и в търговската мрежа. До седмица резултатите от този кризисен тест ще са известни, обеща пред Нова тв председателят на Българската национална асоциация на потребителите Богомил Николов. "Не дай си боже да излезе, че в млечните продукти има меламин", каза специалистът.
Според Николов след скандала, който се разрази в Китай през септември миналата година с продажбата на млечни продукти, сред които и бебешки млека, в които е добавен меламин с цел да бъдат манипулирани пробите за протеиново съдържание, във всички европейски страни се получиха потвърждения за същия проблем, само в България - нищо. Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов обясни този факт със съществуващата в европейските страни система за бързо уведомяване.
Според Войнов проблемът е, че нямаме защитени български национални продукти. Никой не може да забрани на производителите да слагат в млеката и сирената добавки, ако те са безвредни и има разписан рецептурник. Но съдържанието трябва да бъде обозначено на етикета, което българските производители не правят. "Затова съм разпоредил от 1 март в търговската мрежа продуктите с растителни мазнини да бъдат на отделни щандове", каза шефът на НВМС.
Причините за това състояние на пазара са в нереформирания животновъден сектор, каза още Войнов. На нашите фермери млякото им излиза със себестойност 70 ст. за литър, докато в Европа е 40 ст. Затова млекопроизводителите у нас са се насочили да купуват свежо мляко от Унгария на цена 40-45 ст./л. Едва една пета от кравите в България дават качествено мляко според изискванията в ЕС, посочи Войнов. Около 320 животни по фермите са под стандарта. /БЛИЦ