По съществото си процедурата за избор на нов главен прокурор е строго юридическа. Странно е, че въобще се провеждат консултации както е странно и отразяването им. Процедурата не ги предвижда и те не са правилни, коментира пред Канал 3 юристът Марин Киров.

Странно е и изявлението на Лозан Панов, който днес каза, че трябва да се очертае профил на кандидатите. Погрешно е представено в медиите, че в президентството се изчистват критериите. Тези консултации не са част от процедурата, но те са показ, че Румен Радев иска да покаже как иска да участва в процедурата. Той демонстрира своето желание да има водеща роля. Аз имам притеснение неговият екип да не го приземи към това да изглежда като арбитър, или пък да изглежда все едно му предлагат кандидат. Президентът има решаваща роля, каза още той.

Ние, когато говорим за задкулисието си, го представяме далеч, но истината е, че то е пред очите ни - в протестите против прокуратурата и антикорупционния орган, коментира юристът.

Чухме вчера съвсем добронамерен тон от главния прокурор за срещата с Румен Радев. След това виждаме поведението на Лозан Панов- той използва минутите слава пред медиите, за да може пак да манипулира. Дори и да бяхме направили интервюто преди тази среща, пак можехме да кажем какво ще е неговото изявление след нея. Аз не споделям внушенията му, че видите ли няма кой да разследва Сотир Цацаров, тоест всичко, за което Лозан Панов се бори, е внушено от него самия, каза още Киров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ