Цитатите са хубаво нещо, защото опресняват паметта, а в случая доказват черно на бяло как мислите и думите на шефа на ВКС Лозан Панов и банкера-беглец Цветан Василев се припокриват едно към едно. Подозрително еднаквият изказ само потвърждава извода кой кого обслужва и чий интерес брани.

"Съдия №1" Лозан Панов говори и мисли като "подсъдим №1" Цветан Василев или обратното, пита се "Правен свят" и доказва именно с цитати, че двамата са като еднояйчни близнаци.

"В началото на срещата… отбеляза, че се говори само за проблемите в Полша, Унгария, Румъния, като България остава настрана, въпреки че процесите са същите и по-тежки... Обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна."
 
"Най-големият проблем, а той не е само в България между другото, в момента текат процеси и в други страни като Полша например, където обаче хората понеже са по-свободолюбиви, по-освободени, се борят за своите права".
 
Тези два цитата отразяват очевидно общата гледна точка на две известни персони у нас по въпроса за случващото се с правосъдните системи в част от страните членки на Европейския съюз. Едната представляваща държавата, в качеството й на "съдия №1", другата ограбила държавата, поне според разследващите - укриващият се "подсъдим №1" по делото за фалита на КТБ.

Гледните точки на две персони, които не би следвало да имат каквито и да е допирни точки дотолкова съвпадат, че дори няма значение – кои думи са цитат от интервю на подсъдим и кои са извадка от паметни бележки на среща на най-високопоставения съдия с представители на Европейската комисия, били в София на поредната мисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Така излиза, че няма значение дали експертите на Брюксел се срещат с Лозан Панов, защото всъщност той мисли и казва това, което смята за важно и Цветан Василев.

И, да, това наистина се оказва проблем, защото излиза, че укриващият се вече пет години от българските власти банкер беглец дотолкова има пряка връзка с председателя на Върховния касационен съд (ВКС), че или двамата предварително уточняват своето говорене или имат общ "мозъчен тръст", който им подготвя "опорните точки", което пак се явява проблем, поставящ под съмнение наличието на зависимости на върха на съдебната власт в европейска България.
 
Ако чуете, прочетете или видите интервю на Цветан Василев, то със сигурност или скоро предстоят избори или българските служби са успели да нанесат тежък удар върху (полу)легалната мрежа на фараона, която вече пета година задкулисно организира всевъзможни саботажи, за да се попречи на установяването и осъждането на виновниците за фалита на четвъртата по големина българска банка. В случая са валидни и двете, което обяснява и последната поява на Василев пред сайта "Гласове".
 
Настоящият анализ няма за цел да прави разбор на думите на подсъдимия, който напълно естествено представя себе си за невинен, като за тази цел въвлича във всевъзможни конспиративни теории не само публични фигури от България, но дори и европейски комисари и чуждестранни политически лидери. Извадили сме няколко цитата, в които Цветан Василев развива тезата за развитието на съдебната реформа в част от страните от ЕС, както и мнението му за мястото на държавното обвинение.

Защото, както сами ще се убедите, гледните точки на Цветан Василев и Лозан Панов по тези две теми не просто съвпадат, но звучат по начин сякаш двамата предварително са знаели какво ще каже другият. А, ако все още не знаете, то Цветан Василев и Лозан Панов са твърди привърженици на реформата на Конституцията, която трябва да извади държавното обвинение от съдебната власт.
 
За целта на сравнението, извадихме и конкретни цитати от паметните бележки от срещите на председателя на ВКС с експертите от ЕК, отговорни за писането на мониторинговите доклади за България, които точно преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува.
 
Цветан Василев пред "Гласове", 11 май 2019 г., Белград:
 
"…Появиха им се други проблеми в далеч по-значими страни за съюз - Полша например, Качински. Туск е от другата страна на барикадата на Качински, Орбан и Унгария…"
 
"Най-големият проблем, а той не е само в България между другото, в момента текат процеси и в други страни като Полша например, където обаче хората понеже са по-свободолюбиви, по-освободени, се борят за своите права."
 
Лозан Панов пред експертите на ЕК, 4-5 октомври 2018 г., София:
 
"В началото на срещата г-н Лозан Панов отбеляза, че се говори само за проблемите в Полша, Унгария, Румъния, като България остава настрана, въпреки че процесите са същите и по-тежки."
 
"В заключение г-н Панов обобщи, че му се налага да работи в много по-тежки условия от тези в Полша, в много по-различна медийна среда. Обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна. Тези процеси в бившите социалистически страни са по-различни. Само 4 от членовете на ВСС са гласували да се замрази членството на полския ВСС в Европейската мрежа. Как се работи при такива условия, бранейки съдийската независимост и неприкосновеност."
 
Забележителното в случая е, че освен пълно сходство на тезите, изразяващо се и в почти припокриващ се словоред, коментарите са направени в различен времеви интервал, което напълно потвърждава наличието на тесни контакти между Лозан Панов и Цветан Василев, отпреди повече от една година.
 
Василев и Панов напълно се припокриват и в идеите си за мястото на прокуратурата в държавното устройство, а именно – изваждането й от съдебната власт. Тази седмица бе даден нагледен пример за това. Във вторник, след среща с президента Румен Радев, Панов отново лансира идеите си за промяна на Конституцията, свързани с прехвърлянето на държавното обвинение към изпълнителната власт. Ден по-късно излезе интервюто с Василев, в което той говори за абсолютно същото.
 
Цветан Василев пред "Гласове", 11 май 2019 г., Белград:
 
"Очевидно трябва рестарт. Тук говорим най-напред за осмисляне, преосмисляне на правосъдната система и мястото на прокуратурата. Едно от решенията, естествено, е прокуратурата да бъде извадена. Така, както примерно е в САЩ. Прокуратурата не е част от съдилищата".
 
Лозан Панов пред експертите на ЕК, София:
 
"Няма контрол върху главния прокурор."
 
"Според г-н Панов докато отлагаме реформата на прокуратурата, резултати няма да има."
 
И тъй като все пак Цветан Василев не е юрист, едва ли е запознат в детайли с глава "Съдебна власт" на Конституцията, нито с разпоредбите на Закона за съдебната власт или с практиката на кадровия орган, то изненада буди и един негов чисто професионален коментар свързан с разследвания срещу магистрати, а именно:
 
Цветан Василев пред "Гласове", 11 май 2019 г., Белград:
 
"Освен това създадоха и редица закони, които позволяват на прокуратурата да направи всеки съдия обвиняем, ако не им се харесват решенията и постановленията, които той взема."
 
Същата тема е повдигната на 11 и 12 март 2019 г. и от Лозан Панов, отново на срещата му с експертите на Комисията, посетили София:
 
"Председателят на ВКС посочи, че отстраняването от длъжност при повдигнато обвинение за престъпление, което не е по служба, беше отменено от КС. Според него могат да възникнат проблеми при прилагането на чл. 230 от ЗСВ поради отпадането само на втората алинея. За да се прецизират процесуалните правила, трябва да се предвиди нова разпоредба, за да има възможност съответната колегия да вземе решение, какъвто беше редът при предходния ЗСВ и както е и при депутатите."
 
Горните цитати само потвърждават това, което Лозан Панов изглежда спря да крие още в началото на тази година. Един от първите официални гости в Съдебната палата се оказа близкият до Цветан Василев деен автор на "активни мероприятия" – лицето Георги Б. Георгиев от движение "Боец". Само преди месец същият се оказа организатор на сбирка, на която специален гост беше Лозан Панов. Така Георги Б. Георгиев вече има по няколко снимки с Цветан Василев и Лозан Панов. Засега поотделно. А дали служи и като куриер между двамата е въпрос, чийто отговор знаят най-добре тримата, които изглежда скрито се надяват да си направят и обща снимка.
 
Изглежда, че в "европейска" България това е възможно – "подсъдим №1" да говори и мисли като "съдия №1" или обратното.