Престъпниците, осъдени на до 1 година ефективен затвор, ще могат да откупуват свободата си. Това предвижда концепцията за нов Наказателен кодекс на Министерството на правосъдието, която в момента се обсъжда. Все още не е ясно каква ще е цената на всеки опростен ден затвор, пише в. "Сега".
Съдът ще преценява кога да наложи този режим. Възможна хипотеза например е престъпникът да не може да бъде отделен от свои близки, за които се грижи. Обикновено до 1 г. се дава за кражба, длъжностно присвояване, обсебване или за грабеж при съкратен процес, обясниха съдии пред "Сега". Според тях идеята за откупуването е доста странна.

Предвижда се още разширяване на възможността за условно осъждане и предсрочно освобождаване от затвора. В момента, когато се налага присъда до 3 г., тя може да е условна, стига лицето да е с чисто съдебно минало. Новата идея е условна присъда да може да получи и вече осъден, ако предишното му наказание е било до година затвор. Осъденият обаче ще трябва да се съгласи на пробация - например обществено полезен труд.

Предсрочно освобождаване също ще се допуска при съгласие за пробация в изпитателния срок. Отпада сегашното условие на свобода да излизат затворници, които са излежали поне половината от присъдата си. Изследванията в държавите, които прилагат аналогични режими за облекчаване на наказателната отговорност, показвали, че в 75-80% от случаите преминаването през изпитателния срок е успешно.

Концепцията облекчава освобождаването от наказателна отговорност и заменянето й с глоба. Сега това наказание се налага при хора с чисто свидетелство за съдимост. Условието е за престъплението да се предвиждат до 3 г., когато е умишлено, или до 5 г., когато е по непредпазливост. Ще отпадне и ограничението, въведено през 2006 г., процедурата да не се допуска, ако е причинена тежка телесна повреда или смърт или деецът е бил в пияно състояние. Това щяло да доведе до "по-голяма процесуална бързина и икономия". Дори да се облекчи режимът, той няма да може да се прилага за причиняване на смърт при катастрофа, ако наказанието за това престъпление остане до 6 г. По тези ред ще минават около 250 престъпления.

Друг любопитен момент от концепцията е намаляване на давностните срокове за по-леки престъпления. В момента давността за наказателното преследване за деяния, за които НК предвижда повече от 3 г. затвор, е 10 г. За престъпления, които се наказват с повече от 1 г. затвор, давността е 5 години.

Концепцията предвижда пълна декриминализация на деянията с отпаднала обществена опасност. Тук например влизат скитничеството и сводничеството без користна цел. Престъпните посегателства ще бъдат разделени на престъпления и простъпки. Предлага се извършителите на простъпки да се смятат за неосъждани. /БЛИЦ