"Много лесно можем да затворим абсолютно всичко, но хората вече психически не издържат - нашата цел е да затворим максимално много опасности." Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Дарик радио.

Попитан защо България е на челните места по смъртност, проф. Костадин Ангелов отговори: Когато този вирус се „залепи” за един човек, който има хронично заболяване, той усложнява протичането му и води до неблагоприятен изход на това заболяване.

По думите му, заради Ковид-19 сме разбрали много истини. Здравеопазването в България, в сравнение с много държави в ЕС, е много достъпно и навременно. 

Но в същото време системата на здравеопазването е нереформирана. „Ние трябва да извадим от нея най-доброто, колкото и усилия да ни коства. Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение", заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки.

На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви: Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване. 

Доболничната помощ е разделена на две основни съставни части, обясни министърът: Първична - общопрактикуващите лекари, и специализирана – специалистите в ДКЦ-тата.


Много трудно е за обяснение това, което се случва, но ако погледнем жертвите при лекарите, ще видите че там има много общопрактикуващи лекари. Това са техните усилия, които те полагат. Със сигурност в света нямаше система, която беше подготвена за тази атака на вируса.

Но ние се стремим да направим всичко, което е по силите ни за да могат българските граждани да получат помощта, от която имат нужда. Тези лекари в момента са първата линия. Те решават проблемите на пациентите, консултират ги, посочи проф. Ангелов и добави: Най-важното, което трябва да кажа е, че в медицината и в такъв тип световна криза не можем да изведем онези математически правила, които вие очаквате – това е непредвидимо, ние не можем да прогнозираме поведението на вируса.

Много лесно можем да затворим всичко, но хората вече психически не издържат. В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата. 

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи проф. Ангелов. 

Колкото повече хора стигнат здрави до ваксината, това ще е по-голям успех за нас. Всеки един от експертите дават ясно разписани заключения, на които ние стъпваме. Това стои в основата на нашите решения, а не политически виждания и политически решения. Политическото виждане е едно, но професионалистите казват друго, а ние като отговорни политици трябва да се съобразим с решенията на българските специалист, каза още той.

Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, не в София, а в България, като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, свързани с ваксините, обяви здравният министър. И добави: Искам да гарантирам, че българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от ЕС. 

Наближават светли празници. Празникът обаче е у душата на всеки един човек. Всеки, който иска да съпреживее Рождество Христово ще го направи. Всеки който иска да се напие – също ще го направи. Тук е въпросът на избора, каза проф. Ангелов и още: но правото на избор е и наше гражданско задължение. Тези дни са дни на проверка и на израстване. В момента все още нямаме категорични ясноти свързани с ваксината. Все още кратката характеристика на продукта не е одобрена от европейската агенция по лекарствата. Ние ще създадем такава информационна среда в България, че българските лекари първи да получават информацията. Ще привлечем лекарите в нашия отбор и заедно ще обясняваме на българските граждани.

Здравният министър посочи, че не трябва да си представяме, че МЗ ще се превърне в някакъв дистрибутор на ваксини: Аз ще изисквам от фирмите да представят отговор на всеки един въпрос, който българските граждани задават. Лекарите ще бъдат нашите съюзници, които да помогнат на българските граждани да направят своя информиран избор.

Нека българските политици да разберат, че в момента не е време за политиканстване. В момента е време за единение. Аз на заден план виждам думата избирател. Ако ние за малко не забраивм, че идват избори, то хората ще забравят за нас. В момента политиците нямат право да искат доверието на хората – те трябва да го заслужат с ежедневна работа в полза на българските граждани, заяви проф. Костадин Ангелов. 

Надежда ще е думата на 2021 година, смята здравният министър