Веганството може да намали риска от съвременните хронични незаразни болести - рак на дебелото черво, диабет Тип 2, затлъстяването, диспропорциите на липидите в кръвта, и да послужи за превенция на атеросклерозата. Това каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.
Пред „Фокус” тя коментира веганството, ползите и вредите от него. По думите ѝ този режим включва по-малко калории и е богат на фибри, минерали, витамини и антиоксиданти.

„Храната е с ниско съдържание на животински наситени мастни мазнини, в това число холестерол и може да има редица благоприятни ефекти върху здравето. Но твърде многото рискове за здравето от недоимъците би трябвало да бъдат съобразявани от лицата, които предприемат подобен режим на хранене”, подчерта тя.

По думите ѝ в зряла възраст всеки човек с по-висока степен на здравна култура и информираност може да преодолява тези дефицити и да се чувства значително добре. „Всички експерти в световен мащаб считаме, че до 18-годишна възраст родителите не би трябвало да налагат вегански режим на децата си”, добави специалистът. По думите ѝ те трябва да имат свободен достъп до храна, а след като приключат растежа и развитието си сами могат да направят своя избор на модел на хранене.