Менюто на Великден трябва да включва месо със зеленчукови гарнитури или пък малко ориз, или пресни картофи. Това каза пред „Фокус“ диетологът проф. Донка Байкова.
 
„Сутринта домакинята може да поднесе филийки козунак за закуска с някаква любима напитка. В десет часа могат да се сервират красиво обагрените яйца, когато всички са станали. Условни са тези часове, в зависимост от това кога сме станали, кога сме активни“, обясни тя.
 
Смел експеримент: Една година Андрю е ял само картофи и резултатът е невероятен (СНИМКИ)

Проф. Байкова допълни, че напитките винаги трябва да са леки. „Съветът на експертите е винаги да предпочитаме по-леките напитки от един вид, избран от всеки. Това е минимално количество концентрирана напитка за наздравица – не повече от 50 милилитра, след което другата напитка да бъде евентуално чаша вино или бира, но да не прекаляваме като количество. Да бъде по възможност един вид, а не комбинация от алкохолни напитки“, каза още тя.
 
Диетологът поясни, че десертът трябва да е лек и на плодова основа. „Към кафето или чая могат да бъдат поднесени само някакви петифури, малко сладки, за да не натоварваме гостите. В 19.00 часа на вечеря няма смисъл да поднасяме тежки вечери. Достатъчно е една зелена листна салата от маруля, спанак, рукола или айсберг, съпътстваща от неконсумираните, но счупени варени яйца или пък малко месо или риба“, обясни тя.
 
Вкусно и здравословно: С тези смутита никога няма да сбъркате!

Байкова подчерта, че не препоръчва хората да мислят за ограничения. „Чак след това, когато започнат делниците, тогава бавно и сигурно можем да минем към един по-разтоварващ хранителен режим“, допълни диетологът.

Хората, които продължително време са се лишавали от животински белтъчни храни, е добре да преминат много плавно към обичайния си модел на хранене. „Преминаването към обичаен модел на хранене след продължителен период на лишаване на съответни групи храни е добре да стане плавно и в една логическа последователност, обратна на тази, по която сме изключвали животински храни. Най-напред да се захраним с млечни продукти, яйца, риба и чак след това с месо. Винаги гарнирани с зеленчуци, плодове, зърнени бобови храни, които са присъствали в този продължителен период в менюто ни“, обясни тя.

На въпрос какво да предприемем, ако искаме да пречистим организма си след празниците, тя отговори, че не трябва да изключим всичко наведнъж, а постепенно така наречените „блажни“ храни. „В случая животинските белтъчни храни – месото, яйцата, мазните, висококалорични храни да бъдат заменени с по-леки техни алтернативи. В началото с млечни продукти, риба и след два или три дни да направим диетичен режим“, каза тя.

Байкова каза също, че трябва да го направим много плавно, за да разтоварим организма от животинските разградни продукти, които по време на празниците са пренаситили организма. „Това означава да засилим диурезата и двигателната активност на стомашно-чревния тракт, да пием повече течности. Това трябва да бъде плавно постигнато“, допълни диетологът.