„Засега в Европа няма доказано лекарство за коронавирусната инфекция. Просто използването на комбинации от медикаменти помага на болните. Министерство на здравеопазването внимателно следи всички публикации във връзка с предложените лекарства”. 

Това заяви в ефира на „Здравей, България” Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. По думите му е възможно в София да бъде удължена грипната ваканция.

„Предпазните мерки са предложени от Оперативния щаб и са приети от Министерството на здравеопазването. Всички болници, в които бъдат открити заразени с коронавирус, ще продължат да работят.

Пациентите и персонала, имали контакт с болни, ще бъдат поставени под карантина. Те ще бъдат отделени. Доставени са защитни костюми, маски, ръкавици и дезинфектанти”, поясни Кантарджиев.

Професорът коментира и страха на медицинските сестри в Белодробната болница. „Тази ситуация е изпитание за системата на здравеопазването. Нормално е да има трусове и страхове", смята Тодор Кантарджиев.

„Всяка зима, когато започнат сезонните вирусни инфекции на дихателната система, има нужда от дихателна реанимация. Привеждат се в наличност всички възможности за реанимационни действия във връзка с дихателната система. Ще има места за всички болни", заключи професорът.