Определено се усеща вече влиянието на вируса. Прекалено силно още от първите дни, ако се гледа по показателите на борсите, По принцип винаги на фондовете пазари се борят алчността срещу страха, но сега виждаме резките колебания са наистина безпрецедентни.

Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на bTV, коментирайки ефектите на епидемията върху световната икономика. 

В понеделник борсата в  Ню Йоркс падна със 7%, вчера се качи с 5%. В перспектива очаквам още спадане на борсовите показатели, което е само по себе си показател за настроенията в стопанството, каза още Велчев. 

Коментирайки спада на световните пазари Велчев каза още: "Има и други причини. От година доста активно се говори за световна рецесия, тези очаквания сякаш бяха загърбени. Коронавирусът е основната причина за случващото се в момента. Фундаментално, от 10 години не сме имали рецесия от глобален мащаб и това подготвя почвата за нова, но поводът за тези колебания е коронавирусът". 

"Очевидно е вече за всички, че водещите икономики в света ще бъдат в рецесия поне през първото полугодие. Икономическото производство ще спадне заради вируса. Въпросът е колко временно ще е това", каза още бившият финансов министър. 

По думите му, много рядко правителствата са виновни за икономическите кризи, те са явления, които идват с времето си. 

Според Велчев кризата се корени в Китай. "Нещата започнаха от Китай. Глобалното производство е много свързано. Веригите за производство и доставки са разпръснати по целия свят, а Китай е работилницата на света. Когато там има срив, това влияе върху производството и в останалия свят", обясни той. 

Според финансиста, в краткосрочен план колебанията са дали ще спадне с повече или по-малко световното производство. По-важното е колко бързо ще бъде преодоляна епидемията. 

Велчев коментира и думите на шефката на МВФ Кристин Лагард, че се задава криза, по-голяма от тази през 2009 година. 

"Кристин Лагард може да се окаже права. Инструментите за справяне с тази рецесия обаче не са налични в Европа. Лихвите са под нулата и вече няма накъде да бъдат сваляни. Преди десет години ЕЦБ свали лихвите и омекоти удара. Единственото. на което може да разчитаме, е фискалната политика - разходите на правителствата.

Много са важни координираните действия на всичките правителства в Европа.Европейската икономика е толкова обединена, че усилията на едно или две правителства няма как да дадат резултат", каза Велчев. 

Според него, поевтиняването на петрола заради коронавируса е светъл лъч за България. Рязкото падане може само да ни облагодетелства и да ни помогне да се справим с кризата. 

България категорично е готова за еврозоната, заяви още Велчев.