Болестта COVID-19 е пречупена, но сега е най-опасна. Това заяви проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване", предава "Фокус".

Той обясни, че пикът на епидемията е отминал, но сега е най-опасно от заразяване, затова е важно дисциплината по отношение на противоепидемичните мерки да се запази на високо ниво.

"Тя ще намалее, защото все повече хора ще бъдат излекувани, но ни заплашва чудовищен вирус с чудовищна смъртност. При предишния SARS вирус смъртността беше 10%, при MERS-CoV - 34%, а в момента текущата смъртност е 21%, което е високо.

Затова трябва по всякакъв начин да намалим броя на заразените, защото болестта е с много тежък изход", допълни той.

"Има няколко сигурни параметъра в тази пандемия - броят на починалите, заразените според тестовете, а не според това колко може би са заразени, имаме и излекувани, това са съвсем точни числа. Пик на заразените ще има в този ден, в който е имало най-много заразени.

Този пик в света е настъпил на 3-ти април, когато за един ден са установени 102 000 души. Оттогава заразените на ден намаляват, но общият брой заразени расте и ще расте до края на пандемията. Пикът на умрелите е на 7-и април - 7 400 души, оттогава те неотклонно намаляват.

Тук има още един вид смъртност - колко души са умрели на един милион души население. Това е абсолютно число, то не зависи от това колко са заразените. То говори колко имунизирано и здраво е населението и колко добре работи неговата медицинска система.

България е на първо, второ място в Европа в добрия смисъл или на последно място по смъртност.

България е фантастично по-добре от всички европейски държави и 15 пъти по-добре от света, 90 пъти по-добре от Испания, 80 пъти по-добре от Италия, 16 пъти по-добре от САЩ, 10 пъти по-добре от Германия, която се справя отлично.

България се справя удивително добре, не просто по-добре, а петдесет, сто пъти по-добре от развити западни държави.

Има няколко хипотези:

- много добра ваксинационна политика 

- богат генофонд на българския народ, което ни прави устойчиви на зарази

 Очевидно медицинската система работи сравнително добре и навремени мерки, т. е. всички добри фактори са налични за България, която е средно 50 пъти по-добре от развитите европейски държави", обясни експертът.

Проф. Михаил Константинов обърна внимание на още един опасен показател – смъртността, която в света е 21%. За Великобритания смъртността е 95%, в България смъртността също е висока – 30%.

"Болестта си е отишла тогава, когато броят на новите смъртни случаи намалее до минимум", каза още проф. Михаил Константинов.

По думите му трябва да бъде избегната и евентуална втора и трета вълна.