Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 8 юни. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 08 юни 2023 г.

Българската политика

На сцената: Кукленото шоу. Каква стана тя? Делян Пеевски – изпран надлежно. Е, за какво беше всичкото шкембеплющене по жълтите павета? Вчера вечерта си е умрял от смях. Както винаги ви пиша – който може, си може. И за какво беше цялото плуване и плаване около Росенец? Бойко Борисов – огошо и може да свали правителството когато си поиска. И той изпран надлежно. Но-о-о – който може , си може. Не са луди Дилян Пеевски и Бойко Борисов, че ядат по 5 зелника.

И за какво беше цялото шкембеплющене по жълтите павета? Следва още шкембеплющене – сега президента пък ще ни е виновен. Както ви писах в лекцията си за аматьор-фактчекеречетата – зомбясваш ги и непрекъснато ги караш да правят глупости, за са нямат време да се поразмислят, че са зомбясани.

Да плющят там шкембетата по паветата, като им е толкова акъла. И най-вече ги караш публично да се самобичуват заради постъпките си и публично да се срамуват от себе си. И с тънко гласче да вият – сраа-а-ам ме е, че съм българин. И докато си гледаме кукленото шоу, да видим какво става

Зад сцената: Даймио-господари с извадени мечове и падащи глави. Това ви беше предсказано, това се и случва. Вчера продължиха да падат глави на по-дребни даймио-господари. НАП, митници, туй-онуй. Това ще продължи. Чакаме развръзката с битката за главата на едрия даймио-господар Гешев. После идва бюджетното сражение. След него, народната любов ще намалее силно, а двата управляващи клана ще почнат да отслабват.

Големите коалиции винаги са свършвали със загуба на мнозинството. Печеливши от битките на клановете? Ами тия, които ги предизвикаха с политтехнологията за отслабване на държави с цел да ги управляват отвън. Ротационно правителство в Румъния, ротационно правителство в България. Толкова мирише на външна намеса, че чак не се диша. И като така, прогнозата е проста – битките между клановете продължават, главите продължават да хвърчат.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 28 от Големият юруш. Лятната част на Големия юруш е по-интересна, но е съвсем според прогонозите.

Юрушът продължава да е запецнал. Според разчетите за първия месец на юруша, украинската армия трябва да е заела 336 квадратни километра. Нищо такова няма. Още няколко дни и руснаците ще постигнат целта си, а тя беше – запек на юруша през първия месец, със съпътстващо смилане на една трета от юрушната групировка. Опитът за юруш на фронта покрай Угредар и Орехово продължава.

Пораздвижиха се някоко украински бригади. Неуспешно. Както много отдавна съм ви писал – когато системата „Таракан“ срещне плътни отбранителни линии, тя гърми. Загубите на украинската армия растат по план, че даже почнаха и да надхвърлят плана. Знаете прогнозата ми – 30 000 безвъзвратни загуби за първия месец на юруша, 150 танка, 150 оръдия и 300 бронираи машини.

Даже загубите в техника се преизпълняват. Юрушната групировка намалява и от няколко дни намалява с бързи темпове. През следващия месец се очаква да замине втората трета от нея. Не знам дали останаха 15 бригади за концентриран удар на мала площ. Гледаме. Засега – при Бахмут – нищо, в Запоражска област – нищо, на север – нищо. С една дума – запек.

Запекът се оитва да се компенсира с пропаганда. Юруш нема, загуби нема. Тъй, тъй. А ние

продължаваме да си чакаме Големият юруш по същество. Дали надеждите ни са говежди, ще се разбере около 11 юли. Нашенските войнолюбци са изправени пред доста проблеми и тези проблеми ще се задълбочават през следващите дни. Както вече ви писах, народът обсъжда къде ще се крие при опит за мобилизация. И още

Закон на Витанов: Народната любов е пропорционална на капацитета на армията да защитава държавата.

Намале ли този капацитет, ще намалее и народната любов. От другата страна е доктрината: Намери глупак, който да ти реализира интересите за собствена сметка.

Очакван резултат – навеждане, намаляване на капацитета на българската армия, намаляване на народната любов – проблеми за тия, дето са ги навели. Но на кой му пука за тях? Тук имаме

Траектория, очертана от Витанов: Наведен, употребен, захвърлен.

Помнете това, да не кажете после, че предупреждението не е дошло навреме.

Караме нататък

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 25)

И тъй, пише Клаузевиц, не е позволително да се оставя крупна военна операция или нейното планиране само на основата на военните разсъждения и решения. Нито един от основните планове за водене на война, продължава Клаузевиц, не може да се състави без отчитане на политическите отношения. Хората често говорят за пагубното влияние на политиката върху воденето на войната. Всъщност, казва Клауевиц, виновно е не влиянието, а самата политика. Ако политиката е правилна, то това е само от полза за воденето на войната. Ако влиянието отклонява армията от целта, причината следва да се търси в грешна политика.

Следователно, пище Клаузевиц, да напомним още веднъж: войната е инструмент на политиката, тя носи нейния характер и се измерва с нейните мащаби. Затова воденето на война, най-общо казано е самата политика, която е сменила перото с меча, но при това не епрестанала да мисли в съответствие със собствените си закони.

В съзвучие с Клаузевиз е и вчерашния

Закон на Витанов: Гледай политиката, за да разбереш войната.

Гледаме политиката за да разберем войната. Защо Витанов каза отдавна, че основните сражения в тази война ще са в Донбас? Защото там са полезните изкопаеми и рускоезичното население. Къде още има такова? В Одеса и Харков. Очаквани местоположения на следващите сражения? Де да знам. Политиката знае.

Интереси на САЩ? Отслабване на Русия и изтласкването и от европейската икономика и недопускане на ос Германия- Русия. Доктрина: Намери глупак, който да ти реализира интересите за собствена сметка. Юруш, юруш, юруш, докато има пушечно месо. Движиш глупака по траекторията, очертана от Витанов: наведен, употребен захвърлен. Чакаме значи втория месец на големия юруш.

У нас? Наве-е-е-еждаш ги, употребяваш ги да ти реализират интересите за собствена сметка и ги захвърляш. Кандидати за навеждане – много. Докато се хвърлят в несвяст по жълтите павета, лесно ще ги навеждаш. Но-о-о-о, какво съм писал многократно, който може, си може. Навежда, употребява захвърля. Зомбясалите преглъщат на сухо поредната измама и пак си дерат дрехите как ги е срам, че са българи и отново плющят тумбаци по жълтите павета. Както дадох съвета в лекцията – накарай ти постоянно да вършат глупости, да си късат дрехите и да ги е срам от всяка тяхна постъпка, пускай им куклено шоу и чалга, та да минава времето и да не се усещат, че са зомбясали и се движат по траекторията, очертана от Витанов: наведени, употребени, захвърлени.

Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 318 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 422 дни.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук