Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 16 август.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 16 август 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Мерките дават резултат. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Както виждате, няма нарастване и в заетостта на болничните легла. Очаква се и смъртността да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 33. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 270.60 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Даже може да почне процес на намаляване на обхвата на текущите мерки.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата си отива. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 137 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.04. Около 1.00 е. Обхватът на заразата леко се разшири. Това се очаква да е временен процес. Вълницата грохва. Това се и очакваше – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Постигаме крупен успех – минаваме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.45

София-град - 0.36

Пловдив - 0.45

Бургас - 0.46

Варна - 0.34

По южните граници

Благоевград - 0.53

Кърджали – 0.56

Смолян - 0.57

Хасково - 0.58

Ямбол – 0.55

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Демонстрира се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране.

За страната, индексът е около 2.1 пъти под критичната стойност. Спада. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 137 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 2.1 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.46. Тук – около 2.1 пъти под критичната стойност. Индексите спадат.

Спокойно е. Август ще си е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Областите по морето всички са в зелената зона. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Плевен - 0.44

Разград - 0.58

Русе - 0.47

Силистра - 0.75

Сливен - 0.61

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Гледаме Силистра. Тя още е на Етап 2, но дифузното разпространение не успя да се запали. Прогнозата е добра – очаква се да се засили да излиза от Етап 2 и да се върне на Етап 1. Как беше. Индексите падат, падат от небето.....

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Обстановката е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 60

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

12% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1014

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме под 21%. Добре е – август си върви, а прогнозата е, че няма да стигнем критичните стойности до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява.

Виждате – чупим тренда на заетостта при заетост на леглата 5 до 10 пъти под критичната. Това искам да прогнозирате на народа вие, които ще дойдете след мен.

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 137 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва, мачкано от мерките. Индексите започват да намаляват. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – август ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Още не е почнала да жълтее достатъчно, но натам отива. Все пак червеното е доста и е добре, човек да се пази.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования. Обаче шаранията продължава. Кълвем на гола кука, че пушек се вдига. Какво имам наум ли. Като стигнете до украинската контраофанзива в Херсон, четете внимателно.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Сега сме в период на бавни натрупвания. Руснаците напредват бавно, но настъплението им не спира. Украинските части са принудени да се оттеглят на нови позиции. Такива все още има, доста е копано и бетонирано в последните 8 години. Но бункерите, колкото и до со много, свършват. И тогава започват бързите изменения.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Както знаете, тук не се очаква съществено развинтие в следващите дни. Причина - Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната от север и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Докато се чака, си върви артилерийски обстрел на двете украински отбранителни линии. А те са

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Очаква се пробив на линията след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро. Украинската групировка е голяма, сражението ще бъде жестоко.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се атакува. И то доста. Руската армия напредва и вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Северск е обкръжен от 3 страни. В Соледар, боевете са вече в самия град, след като руските части превзеха индустриалната зона. Украинската армия се крие из галериите на солните мини. Солните мини са големи, тъй, че криеницата се очаква да продължи доста време.

Бахмут: руската армия полека го обкръжава. Има придвижване на руски части от юг. Градът е стратегически - без контрол на Бахмут руските части не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят, въпреки, че Бахмут е укрепяван 8 години. Превземането обаче ще е доста бавен процес. Но руснаците напредват. Бункер след бункер.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са вече града. Започват битките вътре из кварталите. Украинската армия неуспешно се опитва да запуши дупката при Пески. Очаква се тежко укрепената Авдеевка да бъде обкръжена или украинската армия ще трябва да се изтегли оттам. Което ще бъде тежко психологическо поражение за украинската армия, тъй като Донецк ще започне да излиза извън обсега на голяма част от украинската артилерия.

4. От запад

Тук все още движение на фронта и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки и на западни пари. Украйна вече бе поставена в състояние на частичен фалит от рейтинговите агенции. На западните спонсори почва да им става ясно, че хвърлянето на милиарди там е непрофитабелен бизнес. Все по-често ще се задава въпросът – струва ли си да се наливат милиарди и с приближаване на зимата отговорът все по-често ще е отрицателен, тъй като западният бюргер, за разлика от руснаците, не е свикнал на мизерия и хич няма да е щастлив от високата инфлация и студуването през зимата плюс силно разярена руска мечка по границите. И тук, както се пее в песента – камъните почват да падат от небето. Внимавайте. Почвата е благоприятна за поява на неуспели художници с мустаки и други артисти.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя.

б) Западната помощ е малко. Никаква логистика няма за армия, която да нападне Херсон. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

Отворете си очите. Руснаците няма нужда да прехвърлят артилерията си в Херсон. Те спокойно могат да отстрелват украинските части и от другия бряг на реката. Какви логистични проблеми, какви стратегически капани бълнувате. Спирайте белото. Писах ви, пиша пак: украинците ще имат огромни загуби ако се опитат да нападнат Херсон. Голото поле между Николаев и Херсон ще се напълни с трупове. Руската артилерия ще ги отстреля като зайци. Затова украинските генерали не се и опитват, колкото и да му се иска на Зеленски.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ТРИДЕСЕТ И СЕДМИ. Няма го, а аз си броя. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Виж голи куки за български шаран-юрдеци – колкото щеш.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Днес има раздвижване. Руснаците превзеха Уда. Къде е опасността за украинците тук. Харков е окръжен от сателитни градчета. За да бъде стиснат за шията, тези сателитни градчета трябва полека да се превземат от руснаците. Което те и правят. Бавното движение на руската армия на юг западна от Харков е изключително опасно за украинските части там.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ТРИДЕСЕТ И СЕДМИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника. Напоследък ми навират пред лицето експерта Жданов, който бил казал, че Херсон ще бъде превзет за 3 седмици. Добре, почваме да броим.

3 седмици оттук са 6-ти септември.

ЧАКАМЕ ХЕРСОН ДА БЪДЕ ПРЕВЗЕТ ДО 6-ТИ СЕПТЕМВРИ. ОСТАВАТ 21 ДНИ.

Мнение на Витанов за тая работа – няма логистична база за това. Това е поредната гола кука подадена към българските шаран-юрдеци. Призив – бъдете реалисти, мислете с главата си, а не с г..а си. Тежките времена, в които живеем изискват тежък реализъм, а не шаран-юрдещина.

Старото броене си го продължаваме.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ТРИДЕСЕТ И СЕДМИ. Няма контраофанзива.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 37 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Все пак, до средата на сeптември руската армия трябва да бъде изтласкана от окупираните територии. Нали така беше повелята. Знам колко ще се изпълни, но си чакам средата на септември и нищо не казвам. Чакаме 6-ти септември и после средата на септември. Нагласил съм 2 кофи пепел, за да си посипя главата. Обаче, ако дойде 6 септември и Херсон още не е превзет и дойде средата на септември и руската армия е още в Украйна, ще трябва да признаете, че в България има добър експерт и по това и той е същия, който дава добри прогнози и за пандемията. Как ще признаете. Има теорема по въпроса:

Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Та чакаме.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Гледаме опити за пропаганда. Странно е, че предупреждавам за голите куки и призовавам хората да мислят трезво. И пак се намират такива, които се хващат на голите пропагандни куки. България си има собствени интереси, които изискват хладнокръвен анализ и правилни действия, а не налапване на всяка гола кука, която се подаде отнякъде.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е. Днес ще обсъдим въпроса защо не трябва да се действа емоционална и да се кълве на гола пропагандна кука.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден двадесети)

....... Ако хората станат двулични, държавата е в опасност. Личните пристрастия не трябва да нанасят ущърб на достойните хора. Не бива да се влиза в битка заради личното неудоволствие – трябва да се следва общата воля на хората. Ако влезеш в сражение заради личното си неудовлетворение, непременно ще претърпиш поражение...

Великата класика си го казва ясно. Чувствата – на заден план. Хладнокръвния анализ – на преден план. Не кълвете на голи пропагандни куки, каквито и да се те. Това само засилва неудовлетворението ви и ви подтиква към грешни действия. Идва Витанов и ви цитира великата китайска класика, а вие ревете насреща му. Витанов не ви е виновен, че се ловите на голи куки и надеждите ви остават излъгани. Напротив, Витанов ви казва: не се лови на гола кука и няма да страдаш. Мислете трезво. Трезво трябва да мислим и като народ. Защото ако влезеш в сражение заради личното си неудовлетворение, непременно ще претърпиш поражение. По друг начин се влиза в сражение.

Ама как, ама как да стане. Питаме човека от сумрака на Флоренция до реката. И той ни насочва към дългия французин който казва

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четиридесет и четвърти)

....Държавите нямат приятели, имат само интереси .....

Тук внимавайте доста, преди да почнете да ревете срещу мен. Да не се окаже, че се кланяте на дългия французин, а когато ви го процитирам, ревете. Ще стане страшно смешно.

Помнете, партньорите са винаги усмихнати, когато сте в една и съща стая с тях. Като се излезе от стаята обаче ситуацията се променя. Можеш да имаш добри партньори само когато можеш да биеш тежки шамари. Ако разчиташ на партньорите да ти вършат работата, ставаш зависим и временната тактическа полза се обръща в дълготрайно стратегическо поражение. Ревете сега, че добре познавам Макиавели. Той ни учи, че на вълка врата му е дебел, защото сам си върши работата. Изключително полезно учение за тежките времена през коинто минаваме и за тежките времена, които предстоят.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.