Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 21 октомври 2021 г.

"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Текущата ситуация се влошава. Както и очаквахме, влизаме в периода на октомврийските пикови стойности на вторичния пик на вълната.

Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там се очаква голямата проблемна зона от области на ниво 4 в Западна България да се съедини с проблемната зона в Централна България. Новите кандидати за ниво 4 днес са Велико Търново и Русе. С това областите на ниво 4 ще станат 16 - повече от половината. Това завлича и страната като цяло на ниво 4. От прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост се вижда, че и Силистра се е засилила да става кандидат за ниво 4. Картата на риска съгласно нашата методология стана съвсем виолетона - само Кърджали е в червено. Влизаме в периода на пиковите стойности на вълната. Той обикновено продължава 10-на дни до 2 седмици. 


Да видим как ще е при тази вълна - тя не прилича много на предишните.

Смъртността ви е ясно. Мъка.

А числата са такива: За смъртността (починали съгласно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 22719
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 1837 (за 20 дни)
Починалите досега за октомври 2021 са 4.16 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.

Ава защо съм сравнявал октомври тази година с октомври миналата, ама това, ама онова. Писах вече, коментар ще направя на края на месеца. Изследвам ефекта от разяждащото действие на анти-ковид и анти-ваксърските теории върху населението. Добър индикатор за това е смъртността. Търся отговор на простичкия въпрос - защо тая вълна не е смазана, след като има ваксини.

Въпросът е простичък, но отговорът не е тривиален.

Днес базовото репродуктивно число е 1.364. Надхвърли 1.3.

Започва засилено натаварване на здравната система, ако това число се задържи над 1.3. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения.

Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 26 области са с такова разпространение.

Само в 2 области дифузното разпространение още го няма - Кърджали и Бургас. Но и те са на ръба на старта на дифузно разпространение.

А вие си гледайте интереса и изгодата. В настоящата ситуация най-изгодно е човек да си пази тялото от вирусна повреда. Пазете си биологичното собствансо, докато пикът на вълната и самата вълна отминат. Друго си е след това да сте живи и здрави и да си живеете живота. Каквото щете правете, само си знайте изгодата и се пазете.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа в личния си фейсбук профил проф. Витанов.