Обстановката се развива според очакванията. Вълната си идва, още сме във фазата на относително бавно нарастване на случаите. И ескпоненциалният растеж ще дойде, но не бързайте да го викате. Нека си поживеем още малко при бавно надигане на вълната, написа математикът проф. Николай Витанов личния си фейсбук профил, от който прави ежедневния си анализ на обстановката с коронавируса у нас.


 Актуалният въпрос за налагането на нови мерки. Днес картата изглежда така. Още е изцяло зелена, но вие не сте изненадани - писах ви, че до края на седмицата не се очаква налагане на допълнителни мерки. През следващата седмица обаче картата може и да не изглежда така. Запомнете този тънък намек.

Нашата карта на риска за днес следва.

Още няма червено, няма и виолетово. Тоест - областите, които са в зелената зона - там още цари лятна безметежност. В областите в жълтата зона - и там с малко внимание животът може да е безметежен. Та пак - спазвайте елементарните мерки каквито са останали и не се застоявайте по места, където се събират мтого хора. Ходете си спокойно на ресторант, там ако можете, сядайте в градината на ресторанта.

Сега малко числа. Базовото репродуктивно число днес пак е над 1.3 - стойността е 1.323. Не е добре, това, но имаме известен късмет. Той е в това, че тръгнахме от относително малък брой нови случаи и няма да ни думне твърде силно, ако стои числото дне седмици над 1.3. Ще ни думне обаче вируса, затова е добре, това число да падне под 1.3.
 


Индикаторите за смяна на тренда - насвякъде в страната са под критичната стойнст. Индикаторът за страната е 5.2 пъти под критичната стойност. С други думи, още сме далеч от дифузното разпространение на вируса.
 


Така, като погледне човек, ситуацията се ядва в момента и даже не е зле. Тъй, че вършете си работата и си почивайте спокойно. През следващата седмица се очаква постепенното влошаване да продължи, но вие си го имате наум това.

Накрая, както обещах вчера, днес поствам и европейската карта на риска, правена по нашата методология. Промените там са, че Великобританиия прескочи трапа и излезе от виолетовата зона. Там е малко по-добре ситуацията, очаква се бавно да се подобрява. Италия държи фронта все още, Кипър полека се успокоява. Ако ще пътувате към Испания и Франция, внимавайте повечко - спазвайте каквито мерки има там.

Покрай нас е каквото беше - на юг - червено, останалото - зелено. Черна гора почна да жълтее и това не е случайно. На следващата карта ще има размърдване в цветовете в тоя район. По Северна Македония цветът все още е зелен.

Това е за днес. Желая здраве и удпехи и нека вируса да ви заобикаля.