Изненадващо вчера в сайта „Дневник“ на подсъдимия Иво Прокопиев се появиха две обяви от управляваните от фирмата му „Алфа Асет Мениджмънт“ договорни фондове „Смарт тех“ и „Алфа Индекс Имоти“.

Оказва се, че доскоро рекламираните като супер успешни инвестиционни схеми (в които вероятно участват много на брой малки инвеститори), вече са обявени в ликвидация и предстои разпродажба на активите им. Скандалното е, че разградският приватизатор е определил смехотворни цени за притежаваните от тези фондове акции – например за 3500 акции на „Смарт тех“ в „Мостстрой“ АД се иска обща цена от 100 лева, а за 5050 акции на „Алфа Индекс Имоти“ в „Сити Дивелъпмънт АДСИЦ“ - 300 лева.

 Мотивът е, че липсвала активна търговия и „възможност за формиране на пазарна цена за посочените финансови инструменти“. Само че при положение, че в „Сити Дивелъпмънт АДСИЦ“ са инвестирани (по данни от борсата) и пари на пенсионен фонд „Доверие“, а от справка в имотния регистър става ясно, дружеството има и много недвижими имоти в портфейла си, съмнението е, че се готви поредната измамна схема. С която парите на акционерите да се озоват в джоба на Прокопиев, а активите да се придобият от негови подставени лица на безценица.

Припомняме, че разградският скандален издател вече е подсъдим за приватизацията на остатъчните дялове на държавата в ЕВН, а КПОНПИ запорира придобито от него имущество за близо 200 милиона лева.

А какво ще излезе от новите финансови еквилибристики на скандалния приватизатор, тепърва ще се разбере.