Прокуратурата протестира срещу присъдата на Апелативния спецнаказателен съд, с която Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския беше оправдан за опит за убийство.
Както първо БЛИЦ съобщи, една от най-страховитите фигури на родния ъндърграунд Йоско Йосифов, наричан от прокурорите капитана на националния отбор по убийства, се измъкна от лапите на темида, след като съдиите Даниела Росенова, Петя Колева и Даниела Врачева отмениха отмени присъдата от 17 години затвор, която бе произнесена на подсъдимите не от кого да е, а от председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев през май м.г.

Той и съучастникът му Ивайло Сименов - Богьовеца бяха признати за невинни за опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина. 

Става дума за покушението срещу известния ромски бизнесмен Кирил Кирилов - Японеца през лятото на 2003 г. Тогава двама маскирани стреляха по него от пистов мотор в центъра на София, но той оцеля.

Апелативната специализирана прокуратура счита присъдата за незаконосъобразна и неправилна. Мотивите за оправдаването на подсъдимите на двамата все още не са изпратени на прокуратурата и протестът ще бъде допълнен след изготвянето им, обявиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

В съобщението се припомня съдебната сага. С присъда от 16.05.2016 г. на Специализирания наказателен съд Йосифов и Симеонов са признати за виновни за това, че на 12.06.2003 г., около 10.30 ч., на кръстовището на бул.„Никола Мушанов“ и ул.„Добротич“, Йоско като помагач, а Симеонов като извършител, са направили опит предумишлено да умъртвят Киров  

Опитът е довършен, но не са настъпили предвидените в закона и искани от дейците обществено опасни последици - убийство, подчертават от прокуратурата. За това престъпление Спецнаказаталният съд наложи наказание по 17 години лишаване от свобода на двамата което да се изтърпи при първоначален строг режим в затвор. 

На 07.07.2017 г. обаче Апелативният спецнаказателен съд отмени тази присъда и оправда изцяло Йосифов и Симеонов. Прокуратурата обаче смята, че първата присъда е правилна и законосъобразна, а наложеното наказание е справедливо. Обвинението категорично не приема за верни изводите, че двамата са невинни за извършеното от тях най-тежко умишлено престъпление против личността - опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина. 

На първа инстанция Японеца заяви пред магистратите, че две групи са искали да го убият и щели да си поделят 300 000. Целели се в него, защото пречел на наркотрафика в ромския квартал Факултета.

Още преди три години обаче Костинбродския се укри и оттогава Интерпол го издирва.