Прокурорската колегия на ВСС ще поиска срещи с европейски институции във връзка с политическия натиск над държавното обвинение, в т.ч. и поисканата от Четворната коалиция оставка на главния прокурор, с който се нарушава разделението на властите и върховенството на закона в държава член на ЕС.

Това става ясно от позиция на магистратите, която публикуваме в пълния й вид:


"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Становище по повод декларация на управляващата коалиция и парламентарните групи „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ с призив за оставка на Иван Гешев – главен прокурор на Република България, обявена на 14.01.2022 г. от трибуната на 47-то Народното събрание. В него Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от безцеремонното погазване на принципите на правовата държава, осъществено с обявената на 14.01.2022 г. политическа декларация на част от народните представители от 47-ото Народно събрание. Посочва се, че застрашеното върховенство на закона и засягането на европейските ценности по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, задължават Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да предприеме действия в защита, като бъде поискана среща с всички европейски институции, имащи отношение към опазване върховенството на правото.

Становището ще бъде изпратено на председателя на Народното събрание, президента на Република България, министър–председателя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на европейския главен прокурор.

Становището е прието в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.".