Вотът на гласувалите на референдума в Македония е видим и ясен и не може да бъде пренебрегнат. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи в позиция относно провелия се референдум в Република Македония.

В позицията на Министерството се посочва още: „Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха. Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност. Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат.

Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми. Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО“.

Мнозинството от македонските граждани подкрепиха Договора от Преспа на днешния референдум. 91,37% или 593 315 граждани са гласували „за“, докато само 5,64% или 36 596 са били „против“. Невалидните бюлетини са 2,99%. Това показват данните при 97% обработени избирателни протоколи, съобщиха от Държавната избирателна комисия /ДИК/. Избирателната активност е била 36,79%, гласували са 649 376 души.