Референдумът в Македония няма необходимата избирателна активност, но  мнозинството от гласувалите са отговорили да, писаха македонските медии.

Според първичните резултати на Държавната изборна комисия ( ДИК), по обработени 98% от бюлетините, на референдума са участвали 658 124 гласоподаватели или 36,84% от имащите право на глас. От тях 91,49% или 602 132 са гласували за и само 5,63% или 37 068 против, пише "Монитор".

За да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души.

Както БЛИЦ писа премиерът Зоран Заев каза, че няма да подава оставка. Нека не си играем игри с бъдещето на нашата страна и деца. Прекалено сериозно е. Парламентът е на ход. Ще направя всичко - ще поискам среща с политическите лидери, за да постигнем съгласие. Идва златно време за Македония. Нека да поставим националните интереси и интересите на гражданите пред интересите на политическите партии. Време е да напишем заедно историята. Това заяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференция след провеждането на референдума за Договора от Преспа.

Според македонския премиер „златното време“ се изразява в това, че страната ще се присъедини към ЕС и това ще даде мощен тласък за нейното икономическо, социално и културно развитие. Заев още веднъж отбеляза, че членството на Македония в НАТО и ЕС нямат алтернатива. Той посочи, че Македония е демократична страна. Необходими са 80 депутати, за да бъдат направени промените в Конституцията. Ако не се съберат тези гласове, тогава може да има избори, но това не е основната опция. „Депутатите трябва да остават своите политически пристрастия и да гласуват.

Нека не си играем игри с бъдещето на нашата страна и деца. Ако нямаме мнозинство, трябва да направим избори“, каза още македонският премиер Имаме успешен референдум, категоричен бе Заев. „Ако имате мнозинство от над 90%, които са гласували със „за“, това е успех. Нямам никакво намерение да подавам оставка“ след подобен резултат, който не е постиган никога в историята на Македония, на нито едни избори, подчерта македонският премиер.

„На ред е парламентът, той трябва да вземе решение. Изборите са краен вариант. Но всички трябва да знаят, че няма алтернатива, няма План Б, друг по-добър договор с Гърция няма и не може да има. Време е за решение за гражданите и за Македония. Гражданите ни дадоха ясна и кристална поръка какво да направим“, подчерта Заев. През следващите няколко дни той ще направи усилия за постигане на мнозинство от две трети в парламента за приемането на конституционните промени. "Ако не успеем, отиваме към предсрочни парламентарни избори... Ако спазим всички срокове, те могат да се проведат в края на ноември", добави Заев.

Политическите сили и референдума

Председателят на македонския парламент Талат Джафери високо оцени политическата култура на своите съграждани, които са гласували без инциденти. „Гражданите днес полагат основите на бъдещата Македония. Гласът на суверена е този, който решава за бъдещето на тази страна. Надявам се, че решението на суверена ще бъде в посока на по-добро бъдеще за всички граждани на Македония“, заяви той.

Лидерът на ДСИ Али Ахмети смята, че сега парламентът трябва да вземе важното решение относно промените на Конституцията, които се налагат от подписването на Договора с Гърция. Той обеща да гласува със „за“. Според него страната не се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Единствено Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ интерпретира резултатите от референдума като поражение за управляващите.

Според него Македония е гласувала против Договора от Преспа. "Тук живеят македонци, нашата идентичност е македонска, нашият език е македонски, нашите предци са били македонци", каза Мицкоски.

НАТО, Европа и Гърция приветстваха договора

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че вратите на Алианса остават отворени за Македония, но преди това всички законодателни промени трябва да бъдат направени. „Поздравявам положителното гласуване на референдума в Македония. Призовавам всички лидери и партии да работят конструктивно и отговорно, за да закрепят това историческо решение“, написа Столтенберг в Туитър.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че огромното мнозинство от гражданите на Македония са казали „да“ на Договора от Преспа и на евроатлантическото бъдеще на страната. Той изрази надежда, че политиците ще се отнесат с необходимата отговорност и ще последват волята на народа.

В същото време дипломатически източници от Брюксел се надяват, че опозицията от ВМРО-ДПМНЕ "ще бъде по-конструктивна от досега" и че ще подкрепи институционалната процедура. Гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев.

Той поздрави Заев за „смелостта и решителността му“ да изпълнява Договора от Преспа. В изявление на гръцкото външно министерство също се подчертава, че голямото мнозинство от излезлите да гласуват на референдума са казали „да“ на споразумението, уточнява БГНЕС.

Единствено основната опозиционна партия „Нова демокрация“ се обяви против Договора, който смята за вреден за Гърция, и обеща, че ще работи срещу него.

В Република Македония се проведе референдум, на който гражданите трябваше да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!