Тежка болест с тежки последици за психиката. Страдащите от порнофилия, дори нямат сили да прочетат книга или поне по някакъв начин да се грижат за себе си. Сексологът Александър Полеев разказва как живее средният порнофил.

- Той (най-често това е мъж) се прибира от работа, мие ръцете си, вечеря - или дори не прави нито едното, нито другото - и веднага сяда да гледа порно. В случай на зависимост, която се среща по-често при мъжете, имунитетът спада от големия брой оргазми и тялото се изчерпва“, твърди Александър Полеев.

Според сексолозите нормално е да се гледа порно не повече от веднъж седмично. 

В миналото такива пациенти са били лекувани с изолация от обществото и хипноза, сега е възможно само медицинско лечение и хипнотерапия, обяснява сексологът.

„Днес подобни опити са безполезни, това е като опит да се изолира наркоман“, обяснява Александър Полеев.

Почти каскадните изпълнения по време на порносцените водят до сериозни наранявания, ако са изпълнявани от "лаици".

Гинеколозите и уролозите предупреждават срещу копирането на подобни порно трикове, тъй като постоянното дразнене в тази област може да доведе до инконтиненция.

Клиничният психотерапевт Ирина Коржаева отбеляза, че дори невинното гледане „от любопитство” в процеса на естествено сексуално развитие може да доведе до много сериозни последици.

Самочувствието се намалява значително поради несъответствието на очакванията и реалността, при което една жена не изпитва оргазъм в първата минута, мъжът не задържа еякулацията си по няколко часа, а позите, избрани за секс, трудно могат да бъдат пресъздадени в реалния живот, освен, ако не сте акробат.

Интересно е също, че жените най-вече гледат гениталиите и обстановката в порното, докато мъжете изучават техните лица и емоции.

Определеният визуален интерес е свързан с активността на областта на мозъка (амигдала), която е отговорна за анализа на емоциите. А при мъжете, съдейки по изследването, тази активност е по-висока. Вероятно емоционалното изтощение е по-активно.