Около 100 работници от „Кремиковци” се събраха на протест пред административната сграда на комбината, организиран от КНСБ.
Те не са получавали заплати за август и септември. Причината за протеста е и проваленият договор за ишлеме с украинската компания „Ворскла стийл". Ръководството на комбината иска до вторник да се срещне с премиера Сергей Станишев и министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за предприемане на мерки по изпълнение на плана за жизнеспособност на комбината и да се намери решение за излизане от кризата.
Синдикатите настояват за разтрогване на договора с украинската компания на Константин Жеваго заради липсващите инвестиции, неизплатените заплати и забавеното изпълнение на плана за жизнеспособност в Кремиковци. Според работниците ръководството на „Кремиковци”, включително и новоназначените синдици, се опитват да прогонят сегашния инвеститор и да затворят комбината.
Вчера украинската компания "Ворскла стийл" - България обяви, че се готви да се откаже от договора за ишлеме с Кремиковци АД. Пуснали сме писмо-предизвестие за намерението ни, чийто срок изтече в петък, съобщи Виктор Демянюк, изпълнителен директор на компанията.
В петък с писмо до Сергей Станишев синдикатите поискаха спешна среща на ръководството и синдиците в комбината със премиера, министрите на енергетиката и на околната среда, за да бъде определена програмата за оздравяване на „Кремиковци". Срокът изтича днес. /БЛИЦ