Спазваме всички правила при евтаназирането на животни. В това увериха от Българската агенция по безопасност на храните. Позицията до медиите бе изпратена в отговор на твърдения в социалните мрежи, че животните от свинефермата не се умъртвяват хуманно, както и изразени съмнения, че труповете се транспортират и унищожават достатъчно бързо и безопасно. 

От БАБХ обясниха защо животните се умъртвяват с пяна, а не с ток, както и защо не се изгарят труповете, а се загробват.

От Агенцията по храните уточняват, че така се избягва рискът от разпространяване на заразата.  Също така се уверяват потребителите, че месото, постъпило в търговската мрежа се проследява и трябва да носи нужните сертификати, за да подлежи на продажба. 

Мерките се изпълняват без забавяне, допълва БАБХ в отговор на въпрос за какъв период ще бъдат ликвидирани всички 17 000 животни.  Припомняме, че и днес продължи евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на африканска чума. В работата по ограничаването на периметъра на заразата са включени полиция и армия. На 20 юли стана ясно, че африканската чума е поразила индустриална свинеферма в Русенско.

Преди това от БАБХ съобщиха, че се забранява свинското месо на всички фермерски пазари. До този момент огнищата на чума по свинете у нас бяха 16. На 16 юли свиневъди обявиха, че са необходими железни мерки и военно положение заради разпространението на заразата.