Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо, което ще обслужва и петте общини за следващите 100 години. Това каза пред журналисти министър – председателят Бойко Борисов, който инспектира дейностите, свързани с изграждането на регионално депо за отпадъци, където по-рано днес се състоя официално откриване на I етап по проекта, предаде „Фокус“.

Премиерът обясни, че по-рано днес е бил в Петрич, където е посетил античен град Хераклея Синтика. Борисов заяви, че е останал много впечатлен от видяното, както и от това, че водопроводът на обекта е на над 2 400 години.

„2 400 години водопроводната и канализационната система на обекта не е мръднала. А ако това депо изкара 100 години, то пак ще сме доволни. Тук искам да благодаря на всички кметове – чужди и наши, че 5 общини по най-съвременен начин се обединиха за изграждането на модерно депо“, каза още Борисов.

Министър – председателят добави, че за изграждането на депото са били отделени средства, както от Бюджета, така и от Европейските програми, също и от ПУДООС. „Направено е и продължава да се прави“, допълни Борисов.

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, които също присъстваха на инспекцията от своя страна заявиха, че с изграждането на това депо се решава най-големият проблем и за петте общини, включени в проекта.

„В София много обичат да приказват, но ако бяхме направили това, то тези пет общини, включително и Благоевград щяха да фалират, защото глобите са такива, че собствените приходи на общините щяха да отиват за плащане на глоби, така че мисля днешния ден е добър за Благоевград“, отбеляза Борисов.

Той заяви, че години наред е водил преговори с кметовете и на петте общини, за да може днес депото да бъде факт. „Но днес, щом имаме този резултат, нещата са добре. Минах, за да видя и автомагистрала „Струма“.

Строителните дейности вървят с пълна сила. Има над 150 машини и около 200 – 300 работника. Правим заводи в Петрич, сега е ред и на Благоевград“, обясни Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!