Йордан Янев-Баневския и аверът му Жельо Тончев получиха ефективни присъди за отвличането на 16-годишния ученик Златин, съобщава "Флагман".

Днес Бургаският окръжен съд призна Янев и Тончев за виновни и ги осъди съответно на 9 и 8 години затвор. Решението подлежи на обжалване.

Процесът срещу двамата тръгна през март т.г след дълго протакване от страна на обвиняемите. Те отказаха да сключат споразумение с прокуратурата, не се признаха и за виновни.

До последно те твърдяха, че нямат нищо общо, но свидетелски показания, а и експертизите доказаха съпричастността им към отвличането на 16-годишния Златин. Момчето, което днес вече е на 18 години, бе ключов свидетел по процеса. Той се изправи очи в очи с похитителите си, за да разкаже цялата истина.

Припомняме, че Баневския и авера му Жельо Тончев през 2017 година натикаха насила в багажника на колата си Златин, закараха го във вилна зона край Банево и започнаха да налагат.

Искаха да признае, че е откраднал дебитната карта на Йордан Янев.

"Открих го захвърлен във вилна зона „Боровете”. Завързали са го с въже за врата и са започнали да го бият, докато не е припаднал. Това е отвличане и опит за убийство”, разказа тогава майка му Марияна.